[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/akrales-171120-2110-0300.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/100x73\/akrales-171120-2110-0300.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/akrales-171120-2110-0300.jpg","size":"98.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Poznato koja su najsigurnija vozila kada se aktivira sistem pomoći u vožnji

Nedavno je obavljeno istraživanje o sigurnosti pomoći ili asistencije u vožnji koje je proveo Europski program za ocjenivanje novih automobila. Teslu, odnosno autopilot tesle je smješten tek na šesto mjesto. 

Bez obzira što se Muskov sistem pokazao kao njaučinkovitiji po pitanju pomoći i sigurnosti, on je zakazao na relaciji vozač i asistent, odnosno na uključenosti i angažmanu, obzirom da je Teslin sistem pomoći samo pomoć a ni u kom slučaju autopilot koji može slobodno upravljati vozilom, čime može doći do zavaravanja eventualnih kupaca ili korisnika.

Prema rezultatima novog istraživanja koje je sprovela kompanija Consumer Reports u SAD-u u kojem je učestvovalo 17 automobila. ponovo su došli u prvi plan problemi tesle i autopilota, no rezultati su ipak bolji, pa se nalazi na visokom drugom mjestu. 

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je prvo mjesto zauze GM-ov sistem pomoći u vožnji Super Cruise, koji je testiran na modelu Cadillac CT6. GM će upravo taj sistem uključit u više od 20 automobila koji će se tek u budućnosti pojaviti na tržištu.

Ono što je zanimljivo jeste da je i Teslin Model 3 bio iza istog automobila prije nekoliko godina. Naravno, ovdje se ne vrši istraživanje psecifikacija automobila, komocije ili slično, već samo testiranje implementacije asistenta u vožnji.

Tako je Cadillac ostvario 69 bodova, dok je Model Y ostvario 57 od mogućih 100 bodova. Vrlo je bitno reći, kako niti jedan od pomenutih automobila nije prišao vrhu bodovne skale, što znači da još uvije kniti jedan auto nije do kraja usavršio svoj sistem pomoći pri vožnji.
Glavni problem tesle jeste uključenost vozača u proces vožnje dok je aktiviran asistent, odnosno neuključenost. 

Dok sistem Super Cruise dolaziu sa infracrvenom kamerom okrenutom orema vozaču, zahvaljujući kojoj kompjuter može zaključiti da li vozač prati cestu i može li se uključiti, aktivno u vožnju u slučaju određenih poteškoća. 

U kategoriji sposobnosti i performanse, koja se odnosi na kvalitet asistenta i upravljanje samim vozilom, Tesla je ostvario najbolje rezultate, tako da ipak ima i svojih prednosti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!