[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/banke.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/100x73\/banke.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/04\/banke.jpg","size":"47.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Potrebno hitno donošenje novog zakona o sprečavnaju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Povodom Radnog sastanka na temu Nacrta Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je zakazalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za 04.05.2021.godine i na koji su pozvane Vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u državi, želimo ispred bankarskog sektora skrenuti pažnju svim odgovornim dužnosnicima na hitnost donošenja ovog Zakona. Neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen sa međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine.

Smatramo potrebnim upozoriti nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. „crne liste“ Evropske Unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog Zakona. Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. „crnim listama“, također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje sa ovih listi bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog Zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini.

 

UDRUŽENJE BANAKA BOSNE I HERCEGOVINE

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!