[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/millman-secondary-700x467.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/100x73\/millman-secondary-700x467.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/28\/millman-secondary-700x467.jpg","size":"70.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Potrebna milijarda beta ćelija: Da li je upravo otkriven lijek za dijabetes?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u 2014. Godini od dijabetesa je bolovalo više od 420 miliona ljudi širom svijeta, što je četverostruko više nego 1980. godine. Prema procjenama WHO-a, u 2016. godini  oko 1,6 miliona smrnih slučajeva se može dovesto u direktnu vezu sa dijabetesom. Bolest se do sada držala pod kontrolom adekvantom ishrnaom i redovnom kontrolom inzulina. Lijek je sada možda na vidiku.

Istraživački tim na čelu sa Jeffrey Millmanom sa Univerziteta Washington u St. Louisu, Missouri, prošle je godine otkrio da tretiranje miševa matičnim ćelijama može ponuditi daleko bolju mogućnost liječenja. Nastavljajući rad na pomenutom istraživanju isti je tim sada možda pronašao lijek, barem kod laboratorijskih miševa.

Za dijabetičare su karakteristične poteškoće u proizvodnji ili kontrolisanju inzulina. Za to je potrebno pažljivo praćenje, stroga dijeta, vježbanje i kontolisanje inzulina. Inzulin se obično proizvodi u gušterači, ali oni koji imaju dijabetes ne proizvode ga dovoljno. Za liječenje dijabetesa mnogi dijabetičari moraju pratiti nivo šećera u krvi i po potrebi ubrizgavati inzulin u krvotok. Millmanovo liječenje međutim sugeriše da se umjesto toga koriste beta ćelije.  predviđa ove snimke i umesto toga koristi beta ćelije.

Liječenje se oslanja na inducirane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Te ćelije su u osnovi „prazna ploča“ i mogu se navesti da postanu gotovo bilo koja druga vrsta ćelija u tijelu.

U novom istraživanju tim je poboljšao tehniku koju je razvio prošle godine kako bi proizveo i uveo ove ćelije u krvotok. Prilikom pretvaranja matičnih ćelija u drugu vrstu ćelija uvijek postoje greške jer i slučajne stanice ulaze u mješavinu zajedno s onim koje proizvode inzulin, ali su one bezopasne.

"Što više dobijete ćelija mimo onih očekivanih, imate manje terapeutskih relevantnih ćelija", rekao je Millman za New Atlas.

„Potrebno vam je oko milijardu beta ćelija da biste izliječili osobu od dijabetesa. Ali ako četvrtina ćelija koje stvorite su zapravo ćelije jetre ili druge stanice gušterače, umjesto milijarde ćelija, trebat će vam 1,25 milijardi. Teško je izliječiti bolest sa 25%. "

Nova metoda bi  međutim reducirala broj neželjenih ćelija. Millmanov tim izgradio je proces koji je ciljao na citoskelet, strukturu koja ćelijama daje oblik, i stvorio je ne samo veći postotak efektivnih beta ćelija, već i one koje bolje funkcioniraju. Kada su nove ćelije ubrizgane u dijabetične miševe, njihov nivo šećera u krvi se stabilizovao, ostavljajući ih „funkcionalno izliječenima“ od bolesti do devet mjeseci. Tim planira nastaviti testiranje stanica na većim životinjama i tokom dužih razdoblja, a u budućnosti se planiraju i klinička ispitivanja na ljudima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Biotechnology.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!