[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/jeff-bezos-2005.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/100x73\/jeff-bezos-2005.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/jeff-bezos-2005.jpg","size":"71.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Potpisnici peticije traže da se Jeffu Bezosu zabrani povratak na Zemlju

Jeff Bezos najbogatija je osoba na svijetu "teška" skoro 200 milijardi dolara. S takvim bogatstvom za Bezosa doslovno niti nebo nije granica te će za nešto više od mjesec dana krenuti u najveću i najopasniju avanturu svog života - put u svemir. Poletjet će s raketom New Shepard kompanije koju je osnovao prije dvije decenije, Blue Origin, a u posebnoj kapsuli društvo će mu praviti brat Mark te još jedna osoba koja je svoje mjesto osvojila na aukciji, za koju je morala izdvojiti čak 28 miliona dolara.

No osim što je promijenio način na koji ljudi kupuju te želi popularizirati svemirski turizam, za mnoge je Bezos simbol lošeg poslodavca i kapitalista koji se obogatio preko leđa obespravljenih radnika.

Godinama se mogu pročitati vijesti o lošim radnim uslovima u skladištima kompanije, kratkim pauzama dovoljnim samo za odlazak na WC, normama koje je teško ispuniti...

Na mreži se ovih dana pojavio jedan drukčiji i šaljivi oblik kritike najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Naime, na stranici change.org postavljena je peticija koju je do sada potpisalo 15-ak tisuća osoba, a u kojoj se zahtijeva da se Bezosu ne dozvoli povratak na Zemlju. Jednom kada ode u svemir, tamo bi trebao i ostati.

U peticiji ga uspoređuju s Lex Luthorom koji je prerušen u vlasnika uspješne online prodavnice, dok je u stvarnosti zlikovac čiji je jedini cilj globalna dominacija.

Napravljena kao šala, ova se peticija brzo proširila internetom i nasmijala brojne korisnike, a zanimljivo je da ovo nije jedina takva šaljiva peticija koja uključuje osnivača Bezosa. Naime, na change.org možete potpisati i peticiju od koje se od Bezosa traži da kupi Mona Lisu i onda je - pojede.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!