[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/09\/fond.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/09\/100x73\/fond.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/09\/fond.jpg","size":"67.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Potpisan ugovor o podršci projektu 'Regionalni vodovod Plava voda'

Ugovor o podršci projektu „Regionalni vodovod Plava voda“ potpisan je danas između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i JP „Plava voda“ d.o.o. Travnik, a u svrhu učešća Fonda u realizaciji sporazuma o zajmu između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) u iznosu 11 miliona eura.

Ugovor su potpisali direktor Fonda Fuad Čibukčić i direktor JP „Plava voda“ d.o.o. Travnik Ernad Granić.

Riječ je Projektu ukupne procijenjene vrijednosti 50 miliona KM (kreditnih i grant sredstava), za koji je Vlada FBiH 2013. donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa, a za čiju realizaciju je planirano osiguranje sredstava iz kreditnih aranžmana ugovorenih sa međunarodnim finansijerima i to sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnom bankom Vijeća Evrope (CEB), vrijednosti od po 11 miliona eura.

Kada je u pitanju finansiranje Projekta, u otplati kredita učestvuje Fond za zaštitu okoliša FBiH sa 25 posto, ZDK sa 17,5 posto, SBK sa 7,5 posto, Grad Zenica sa 37,46 posto, Općina Novi Travnik sa 6,06 posto, te Općina Busovača sa 6,48 posto.

Čibukčić je izjavio da je Plava voda generacijski projekt i jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata koji se realizira u BiH.

- Projekt koji rješava pitanje vodosnabdijevanja građana Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona je jedan od kapitalnih projekata za Federaciju, koji se ne bi mogao realizirati bez pomoći donatorskih, grant sredstava i kreditnih sredstava međunarodnih razvojnih banaka - rekao je Čibukčić.

Učešće Fonda u ukupnom iznosu otplate CEB kredita od 25 posto u periodu od 20 godina iznosi 6.427.346,47 KM, dok sa ukupnim zaduženjem po preuzetom kreditnom aranžmanu potpisanim sa EBRD-om, zaduženje Fonda za cjelokupan projekt Plava voda iznosi 12.202.929,97 KM, i trebalo bi biti otplaćeno zaključno sa 2041., saopćeno je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!