[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/13\/het.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/13\/100x73\/het.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/13\/het.jpg","size":"110.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Postoje tri scenarija za privatizaciju hidrolektrane na Trebišnjici. Ako je Vučić kupi,niko u BiH neće imati koristi

Nakon najave dokapitalizacije preduzeća 'Hidroelektrane na Trebišnjici' (HET) koja se planira prodajom dionica na Banjalučkoj burzi, iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) danas su saopštili da su spremni kupiti akcije HET-a koja je u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) za kojeg su podsjetili da je vlasnik 65 posto dionica ove hidroelektrane.

S obzirom da je riječ o kapitalnoj privatizaciji postavlja se pitanje o čemu se zapravo radi i da li su iza svega možda neki politički, a ne ekonomski motivi. Portal Startbih.ba pokušao je doći do ovog odgovora.

Damir Miljević, ekonomski analitičar i stručnjak za oblast energetike kaže kako se dokapitalizacije HET-a planira  pod parolom da su potrebna sredstva za gradnju HE Dabar.

-Ono što je neobično je da je emisija akcija veća od trenutnog kapitala HET-a što u znači da će kroz ovu emisiju akcija kupac postati većinski vlasnik HET-a, a u krajnjoj varijanti i HE Dabar kao novog objekta – ističe Miljević koji potom dodaje kako su sada moguća tri scenarija.

damir-miljevic.jpg
Damir Miljević

 

-Prvi, s obzirom je da je navedeno pravo preče kupovine od strane postojećih akcionara, znači da se tu može pojaviti Mješoviti holding Elektroprivrede RS kao kupac akcija. U toj varijanti, ako kupe sve akcije onda su u problemu mali akcionari kojima će se vrijednost i procenat prepoloviti. To je zakonski moguće jer su i mali akcionari ponuđeni. Ako oni ne uplate, a Holding uplati onda se njima procenat učešća drastično smanjuje. U tom slučaju i proizvodnja i prodaja električne energije ostaje ista. Druga varijanta o kojoj se javno priča, ali niko ne zna pouzdano je mogućnost da Elektroprivreda Srbije (EPS) odnosno država Srbija kupi taj paket akcija. To bi bilo u skladu sa najavama Aleksandra Vučića od prije godinu, dvije dana da Srbija želi da kupi neke elektroprivrede ili njihove dijelove u regionu. U tom slučaju većinski vlasnik postaje Srbija. Sva električna energija proizvedena u objektima HET-a i novoj HE Dabar onda ide za Srbiju. Mi nikakve koristi od toga nemamo. Srbija to radi zbog sebe jer joj treba jeftina zelena energija – pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje gdje je tu onda interes RS-a, Miljević odgovora da je to pitanje za Milorada Dodika jer RS u tom slučaju nema nikakvu ekonomsku korist. On dodaje da postoji i treći scenarij, da se kao kupci pojave investitori, a ne države.

- Prodaja akcija će ići preko berze s tim što je početna cijena 0,29 KM po akciji, a onda slijede ponude. Ko najviše ponudi, biće kupac. Ovo naravno ne važi u slučaju prvog scenarija. Iskreno govoreći, što se tiče Elektroprivrede BiH ona eventualno može da skupi taj novac. Ova godina je bila dobra za sve tri domaće elektroprivrede jer su izvozne cijene bile visoke. Sigurno je da su likvidne. Ako se emituje oko 450 miliona akcija, po početnoj cijeni od cirka 0,30, govorimo o nekih 150 miliona maraka vrijednosti cijele emisije što EPBiH može isfinasirati.

Međutim i MHRS je juče rekla da će se pojaviti kao kupci, a i oni bi trebali imati taj novac. Treba napomenuti da je ovo najbolji objekat u sklopu EPRS po proizvodnim rezultatima i profitu.  Biće još bolji kada se izgradi Dabar jer će voda prvo ići na HET. Pa onda na Dabar, a onda iz Dabra ide akumulacija pa opet ide na HET. Jedna voda će dva puta prolaziti kroz HET. To je najatraktviniji proizvodni objekat RS – naglašava Miljević.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!