[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/16\/sarajevo-antifasisti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/16\/100x73\/sarajevo-antifasisti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/16\/sarajevo-antifasisti.jpg","size":"134.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Poruka Sarajlija: Sarajevo bilo i ostalo antifašističko!

Danas u podne, u isto vrijeme kada se u Katedrali srca Isusova slavila misa Bleiburškim žrtvama, čija je već sama najava uzburkala mnoge duhove, pa i izvan Bosne i Hercegovine, u drugom dijelu grada, na Marijin Dvoru okupili su se građani Sarajeva da bi odali počast žrtvama onih kojima se u Katedrali slavila misa.

Veliki  broj građana okupio se na Marijin Dvoru u Sarajevu, mjestu na kojem je od ruke zloglasnog ustaškog časnika Maksa Luburića 1945. godine stradalo, obješeno 55 Sarajlija antifašista. Onda šetnjom do Vječne vatre u neprekinutoj koloni, mirno i dostojanstveno uz antifašističke pjesme kako bi izrazili pijetet prema žrtvama Drugog svjetskog rata, te poslali antifašističku poruku.

Jedan od učesnika Nijaz Skenderagić, antifašista, izjavio je novinarima da je to odgovor jednog građanskog, civilizacijskog, antifašističkog i slobodarskog Sarajeva, kakvo je ono uvijek bilo u svojoj istoriji, svima onima koji žele u ovaj grad i na ove prostore da donose neke poruke koje nisu dobre za ove narode koji su ovdje živjeli i još uvijek žive.

- I da zamolimo političare da se bave politikom, crkvene velikodostojnike da se bave religijom, a svi skupa da gradimo neku ljepšu i sretniju budućnost za nas i našu djecu - poručio je Skenderagić.

- Ovaj opaki virus, rekao bih nacionalizma, neofašizma je prije nekih 30-tak godina došao na ove prostore. Uspio je da zavadi ove narode, uspio je da nam poprilično razori ovu divnu državu Bosnu i Hercegovinu. Zato bi naša poruka bila: Ako već nećete da nas pomognete, onda bar nas pustite da se mi sami borimo i gradimo našu državu- zaključio je Skenderagić.

Članovi Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini organizatori su ove komemoracije na kojoj su izašle i cijele porodice.

 

sarajevo-antifasistijpg-3.jpg

 

Sarajlije su podržali i gosti iz drugih bh. gradova Bugojna, Tešnja..

sarajevo-antifasisti-7.jpeg

Niko nije za nasilje niti su željeli napadati kadinala Vinka Puljića. Cilj je da se pošalje poruka da je Sarajevo bilo i ostalo antifašističko.

sarajevo-antifasistijpg-2.jpg

"Ne može se historija mijenjati. Žrtve su u Jasenovcu. Zašto se nisu predali kad je kapitulirala i Njemačka. Nisu se smjeli predati. Civile su poveli da bi ih štitili", čuje se na skupu.

 

sarajevo-antifasti-2.jpg

Na terenu su prisutni i pripadnici policije.

Na spomen-obilježju Vječna vatra odali su počast žrtvama fašizma.

sarajevo-antifasisti-5.jpeg

Ponovili su da je današnje okupljanje odgovor antifašističkog i slobodarskog Sarajeva.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!