[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/14\/l-e5723c0b1962e9699c9d5a720e18dd07.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/14\/100x73\/l-e5723c0b1962e9699c9d5a720e18dd07.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/14\/l-e5723c0b1962e9699c9d5a720e18dd07.jpg","size":"73.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Politehnički fakultet Zenica domaćin stručne konferencije i IT takmičenja 'Reconnect-hackathon'

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici naredna će tri dana biti domaćin studentskog takmičenja iz informacionih tehnologija “Reconnect-hackathon”, na kojem sudjeluju studenti i srednjoškolci.

Za timsko takmičenje-hackathon, kako je napomenuo dekan tog zeničkog fakulteta Samir Lemeš, prijavilo se osam timova studenata, a za individualno takmičenje u programiranju više od 60 srednjoškolaca i studenata.

Prvi dan predviđen je i za konferenciju sa stručnim predavanjima IT eksperata iz Bosne i Hercegovine, koja bi, kaže Lemeš, trebala biti uvod takmičarima, a iz kojih mogu da dobiju i ideje kako da riješe problem koji će pred njih biti postavljen.

-Sutra nastavljamo sa dvije vrste takmičenja - jedno je 'Hackathon', takmičenje osam timova studenata, a drugi dio je takmičenje u programiranju koje je otvoreno za studente i srednjoškolce. Takmičenje se nastavlja i u nedjelju, kada bi trebala da bude prezentacija rješenja koja će uraditi timovi studenata - istakao je Lemeš.

U radu današnje konferencije sudjelovat će i dr. Edhem Eddie Čustović, osnivač BH Futures Foundation i profesor na univerzitetu u Melburnu, a koji će se javiti on-line iz Australije te će održati predavanje na temu “Perspektive IT industrije u BiH”.

-Prvenstveni cilj takmičenja je popularizacija informacionih tehnologija, zato što smatramo da je u tome perspektiva razvoja Zenice. Pored toga što mi sada imamo Odsjek softversko inženjerstvo, koji je jedan od najatraktivnijih odsjeka na UNZE-u, trudimo se da što više IT firmi privučemo u Zenicu, da pokažemo da imamo kadrovski potencijal da se polako mijenja ekonomska slika Zenice. Da ona ne bude samo crna metalurgija i rudarstvo, nego da imamo i visoke tehnologije za koje ovim pokazujemo da imamo potencijala - podvukao je Lemeš.

Menadžerica za ljudske resurse Naida Stupar-Rizvić u softverskoj kompaniji “Blandus”, koja je osnovana 2019. godine te su organizatori “Hackathona Reconnect”.

-Sam događaj pokriva cijelu BiH, što i jeste dobro za IT sferu u Zenici, jer želimo da pokažemo da softversko znanje i cijela IT sfera života živi i razvija se te može dalje da napreduje u Zenici. To je jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta - da podržimo mlade ljude u Zenici, da ostanu na mjestu gdje su rođeni i da podržimo i Politehnički fakultet - istakla je Stupar-Rizvić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!