[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/world-clean-up-day.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/world-clean-up-day.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/world-clean-up-day.jpg","size":"85.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Pokrenuta inicijativa 'Pronađimo zajedno rješenje: Planeta je naše dvorište!'

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", odnosno Eko HUB Sarajevo, za Svjetski dana čišćenja, koji je za 2020. godinu obilježen 19. septembra, pokrenulo je inicijativu "Pronađimo zajedno rješenje: Planeta je naše dvorište!".  

Inicijtiva je pokrenuta u sklopu projekta "Misli o prirodi!", koji finansira Vlada Švedske a implementira Centar za promociju Civilnog Društva (CPCD), saopćeno je iz udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH". 

Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) u Bosni i Hercegovini se provodi u okviru volonterske akcije "Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan". Ove godine globalna volonterska akcija čišćenja organizovana je u više od 150 zemalja širom svijeta.

Putem incijative "Pronađimo zajedno rješenje: Planeta je naše dvorište!" učenicima-takmičarima osnovnih škola u općinama Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Centar, Istočno Novo Sarajevo i Pale će se pružiti prilika da osmislile rješenja za zbrinjavanje i odlaganje otpada koji nastaje u njihovim školama.

Naime, u Sarajevu, ali i u cjelokupnoj BiH, primjetno je nepravilno odlaganje otpada i onečišćenja zelenih površina na način da se otpad nepropisno odlaže pored ili izvan za otpad određenih kontejnera, ili se nepravilno odlaže na lokalnim deponijama.

Prema dostupnim podacima, od ukupne mase komunalnog otpada, manje od pet posto reciklira se odvojeno, dok se 95 posto mješovitog komunalnog otpada nalazi na odlagalištima. Komunalni otpad odvoze uglavnom komunalna poduzeća u vlasništvu općina, a u rjeđim slučajevima privatna poduzeća.

Nerazumijevanje i nepoznavanje alternativnih rješenja značajno doprinosi umanjenom, odnosno nedovoljnom korištenju alternativnih metoda, poput metoda recikliranja i upcyclinga. Zbog navedenih razloga, u sklopu ove incijative, Eko HUB Sarajevo će se usmjeriti na podizanje svijesti djece, putem organizovanja takmičenja, gdje će se učenicima osnovnih škola ostaviti prostor da sami osmisle najbolje rješenje, kako na pravilan i na dugoročniji način zbrinuti otpad.

Od učenika-takmičara će se zatražiti da osmotre situaciju u dvorištu škola koje pohađaju i da uoče sve nepravilnosti koje se tiču odlaganje otpada, a zatim da ponude svoja rješenja, koja se mogu dugoročno primjenjivati. Učenici koji ponude najbolja rješenja će za to biti i nagrađeni, vrijednim nagradama.

- Upravo se na ovaj način mladi motivišu i pozivaju da se aktivno uključe u proces zaštite okoliša/životne sredine, jer planeta je naše dvorište - ističe Sunčica Kovačević, projektna asistentica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!