[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/bih-eu-pododborzafinansije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/100x73\/bih-eu-pododborzafinansije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/20\/bih-eu-pododborzafinansije.jpg","size":"60.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Pododbor BiH i EU - Pandemija COVID-19 dovela do pada ekonomske aktivnosti

Peti sastanak Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku između EU i BiH održan je 19. i 20. novembra putem video-konferencije.

Delegacija BiH je upoznala Europsku komisiju sa mjerama i aktivnostima koje su nadležne vlasti u BiH poduzele na ublažavanju posljedica COVID-19.

Među ostalim, istaknuto je kako su se entitetske vlade pratile u donošenju mjera, te da je Odlukom Vijeća ministara BiH uspostavljena Grupa za socioekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 - saopćeno je iz Direkcije za europske integracije.

U saopćenju se navodi da je konstatirano da su pandemija COVID-19 i smanjena aktivnost na vanjskim tržištima doveli do pada ekonomske aktivnosti. Ekonomski rast u prvom kvartalu 2020. godine iznosio je dva posto.

Dodaje se da je u osam mjeseci 2020. godine zabilježen, kako pad izvoza tako i pad uvoza u odnosu na isti period prethodne godine.

- Glavni vanjskotrgovinski partner BiH je i dalje EU sa ostvarenih 73,3 posto izvoza, odnosno sa 60,5 posto uvezene robe - navodi se u saopćenju.

Europska komisija je istaknula da EU ostaje snažno angažirana u pružanju pomoći BiH za ublažavanje socioekonomskih posljedica pandemije, a što uključuje i makrofinancijsku pomoć.

Komisija je pozdravila usvajanje Plana aktivnosti i početak izrade Programa ekonomskih reformi za period 2021.-2023. godina, te pozvala BiH da ga dostavi do kraja siječnja 2021. godine.

Komisija je pozvala da se osigura održiva politička podrška i vlasništvo nad ekonomskim i socijalnim reformama i usvoji Akcijski plan za implementaciju dokumenta Zajedničke socioekonomske reforme.

Komisija je pozdravila usvajanje Strategije razvoja sustava internih financijskih kontrola u institucijama BiH za razdoblje 2020.-2025. godina, te pozvala BiH da usvoji cjelodržavnu strategiju upravljanja javnim financijama u BiH.

Od BiH se, između ostalog, očekuje da poveća transparentnost i efikasnost javnog sektora, posebno kroz poboljšanje upravljanja javnim poduzećima, podrži formalno zapošljavanje kroz smanjenje poreskog opterećenja, unaprijedi kvalitetu obrazovanja, fokusira se na poboljšanje infrastrukture. BiH, također, treba provesti aktivnosti vezano za popis poljoprivrede i pripremu narednog popisa stanovništva - navodi se u saopćenju Direkcije za europske integracije.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!