[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/19\/tesla-autopilot_1.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/19\/100x73\/tesla-autopilot_1.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/19\/tesla-autopilot_1.png","size":"825.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Podignuta optužnica protiv vozača koji je Teslom usmrtio dvoje ljudi

Tesla je više puta bila predmetom istrage zbog autopilota koji tokom aktivacije preuzima kontrolu nad vozilom.

Ali kako bi to trebalo biti poznato svim vlasnicima Teslinih vozila, i dok je autopilot aktiviran, vozači moraju imati ruke na volanu. Osim toga, moraju biti koncentrisani na cestu i vožnju kako bi mogli ispraviti potencijalne greške koje može napraviti softver.

Jedna od saobraćajnih nesreća s Teslom i autopilotom u glavnim ulogama, a koja je imala tragičan ishod, ove je sedmice dobila i svoj epilog - optužnicu za ubistvo iz nehata prilikom upravljanja vozilom koja je podignuta protiv vozača.

Riječ je o slučaju iz 2019. godine u kojem je Model S prošao kroz crveno svjetlo i udario u Hondu Civic u kojoj su poginule dvije osobe.

Istragom je utvrđeno da je tokom sudara automobil imao aktiviran Teslin autopilot - iako to nije navedeno u službenim dokumentima, tu su informaciju medijima potvrdili iz Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja.

Treba naglasiti kako u vrijeme prometne nesreće Teslin autopilot još nije imao opciju prepoznavanja crvenog svjetla i zaustavljanja na semaforu.

Američki mediji kažu kako je ovo prvi put da je vozač osuđen za kazneno djelo zbog saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama dok je njegovim vozilom upravljao autopilot, vozač pred sudom rekao kako se ne osjeća krivim, prenosi The Drive.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!