[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/xf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/100x73\/xf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/xf.jpg","size":"100.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Počinje serija Monaka i Fenera

Košarkaši Monaka treću sezonu zaredom igraju četvrtfinale Evrolige. Nakon što su prije dvije godine u četvrtfinalu eliminisani od Olimpijakosa, prethodne su se plasirali na fajnl-for, a u Kaunasu osvojili treće mjesto.

Ove sezone, ekipa koju vodi Saša Obradović je regularni dio završila na trećem mjestu (23-11), pa će u četvrtfinalu igrati protiv Fenerbahčea, koji je zauzeo šestu, posljednju poziciju koja je vodila direktno u plej-of (20-14).

Prvi meč je večeras (19) u Monte Karlu, serija se igra na tri pobjede.

"Kada pogledate sastav Fenera, uz ulaganje i istoriju, jasno je da je njihov cilj plasman na fajnl-for. Šarunas Jasikevičijus radi odličan posao, pokušaće da izvuče maksimum iz svih igrača. Hejs-Dejvis je ključni faktor ekipe. On i Dorsi su igrači za NBA ligu. Njihov cilj je da se plasiraju na fajnl-for. Mi smo napravili veliki uspjeh u regularnom dijelu, ali sve ekipe koje se plasiraju u plej-of žele da odu na fajnl-for. Već smo to uradili prošle godine, ove bi to bilo nevjerovatno. Moramo biti koncentrisani, razliku bi mogla da napravi agresivna igra, ali i neke sitnice", rekao je u najavi meča trener Monaka, Saša Obradović.

Fener je tokom sezone promijenio trenera, Nakon 13. kola i skora 6-7 ekipu je napustio Dimitris Itudis, a stigao je Šarunas Jasikevičijus, koji je debi na klupi tima iz Istanbula imao upravo protiv Monaka.

"Jasno je da igramo protiv jednog od najboljih timova u Evropi, čim smo se plasirali u plej-of. Moramo da igramo našu najbolju košarku, da igramo agresivno. Detalji će biti važni. Moramo da ih spriječimo da postižu lake poene, da trče u kontru, da zaustavimo njihove talentovane bekove", smatra Jasikevičijus, čija ekipa je samo pet puta ove sezone slavila u gostima u Evroligi.

Napad Monaka će predvoditi najbolji strijelac ovog takmičenja - Majk Džejms. Proječno je postizao 18,7 poena, na svakom meču bio dvocifren, a imao je i 5,1 asistenciju po meču. Razliku u reketu će pokušati da napravi Donatas Motiejunas.

"Čitave sezone treniramo za ovaj trenutak. Privilegija je igrati u plej-ofu. Imali smo izvanredan regularni dio, bolje smo pripremljeni nego prošle sezone. Fener je jak tim sa izvanrednim trenerom. Mi i oni imamo različiti stil igre, ali očekujem fizički jaku utakmicu", smatra Moteijunas.

Na drugoj strani će biti Hejs-Dejvis koji je nedavno protiv Albe oborio rekord po broju poena na jednom meču u ovom takmičenju (50). Ali, Hejs-Dejvisa će čuvati Džon Braun, pa će biti zanimljivo vidjeti taj okršaj.

"Biće teška utakmica, ali i teška serija. Fokusirani smo na prvi meč. Želimo da pratimo naš plan igre, da igramo najbolje što možemo i pokušamo da ostvarimo dobar rezultat", rekao je košarkaš Fenera, Skoti Vilbekin.

Kontrola utakmice će biti presudna. Monako ima najmanje izgubljenih lopti po utakmici (10), a u prosjeku je primao 79,4 poena.

Sa druge strane, Fener ima najbolji procenat šuta za tri u ligi (39,1 odsto), a na trećem je mjestu kada je riječ o procentu šuta za dva poena (56,4), tako da će Monako morati da bude agresivan i čvrst u odbrani kako bi došao do povoljnog rezultata.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!