[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/16\/l-72da6755d8030a114bf59f2243cbf578.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/16\/100x73\/l-72da6755d8030a114bf59f2243cbf578.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/16\/l-72da6755d8030a114bf59f2243cbf578.jpg","size":"93.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Počelo 28. izdanje najstarije naučne konferencije iz oblasti računarstva i elektrotehnike u BiH

Obraćanjem prodekana Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Tarika Uzunovića, zvanično je otvoreno 28. izdanje najstarije naučne konferencije u Bosni i Hercegovini iz oblasti elektrotehnike i računarstva, koja se organizira od 1973. godine.



Tokom tri dana konferencije bit će  predstavljeno oko 40 originalnih naučnih radova, a očekuje se više od 100 aktivnih učesnika iz cijelog svijeta, te veliki broj studenata. Konferencija  će biti održana pod pokroviteljstvom kompanije Telemach BH. 

- Cilj konferencije je kreirati forum za naučnike i inženjere iz prakse iz cijelog svijeta da mogu prezentirati svoja najnovije rezultate istraživanja iz oblasti kompjuterskih nauka, informacionih tehnologija, mehatronike i sistema upravljanja, komunikacijskih tehnologija, te elektroenergetike - izjavio je Uzunović te naglasio da je tehnički kosponzor konferencije najveće svjetsko udruženje inženjera elektrotehnike i elektronike (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE) što garantuje visok nivo kvaliteta naučnih radova prihvaćenih za prezentaciju.

Generalni direktor Telemach BH Admir Drinić istakao je da oni kontinuirano rade na infrastrukturi i uvođenju modernih internet servisa, kako bi kreirali što kvalitetnije uslove za rad bh. kompanijama i omogućili im tehnološki napredak.

- Podrška ovakvom naučnom skupu, na kojem su jedna od tema komunikacijske i informacione tehnologije je logičan korak u našem poslovanju u Bosni i Hercegovini - naglasio je. 

Osim komunikacijskih i informacionih tehnologija, na konferenciji će biti prezentirani radovi i iz oblasti: vještačka inteligencija i nauka o podacima, softverski inženjering i informacioni sistemi, mehatronika i sistemi upravljanja, te elektroenergetika.

Učesnici konferencije koji će prezentirati svoje originalne naučne radove dolaze iz BiH, SAD, Kine, Indije, Tajvana, Litvanije, Turske, Češke, Njemačke, Alžira, Francuske, Maroka, Ukrajine, Slovačke, Tunisa i Ekvadora.

Visok nivo konferencije osigurava programski odbor konferencije sastavljen od renomiranih naučnika iz cijelog svijeta, od SAD do Australije. Konferenciju su pored Telemach BH, generalnog sponzora konferencije, podržali i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, BH Pošta, Elektroprivreda BiH, Atlantbh, Disti, te Klika, saopćeno je iz Elektrotehničkog fakulteta. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!