[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/03\/88888.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/03\/100x73\/88888.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/03\/88888.jpg","size":"294.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Počela konferencija 'Sarajevo i Beč – Inovativno u budućnost'

"Sarajevo i Beč - Inovativno u budućnost" naziv je konferencije koja je počela u Sarajevu u okviru manifestacije "Dani Beča u Sarajevu", čiji je ovogodišnji slogan "Smart city" ("Pametni grad").

Učesnicima i gostima konferencije dobrodošlicu su poželjeli direktorica Eurocomm-PR Sarajevo Berina Filipović-Kulenović, zastupnik u bečkoj pokrajinskoj skupštini i Gradskom vijeću Marcus Schober te zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić.

Oni su istakli da je neophodno razvijanje strategije "Pametni gradovi", od koje ne profitiraju tehnološke korporacije već prvenstveno građani, a povezani građani su motor promjene urbanoj tvornici za grad.

Na skupu će eksperti, Ina Homler - koordinatorica projekta Smart city iz Gradske uprave Beča, Tarik Hamzić - šef službe za ekonomsko-finansijske i IT poslove JP Sarajevo d.o.o, Patrik-Paul Voklf - iz Gradske uprave Beča, Nermina Zagora – Arhitektonski fakultet UNSA, Timur Gadžo - Zavod za informatiku Kantona Sarajevo, Rerbert Ritter – Gradske uprave Beča, razmijeniti iskustva o energetskoj efikasnosti, kao i strategiji "Smart city".

Dvodnevna konferencija ima zadatak da informira o aktualnim situacijama u gradovima Beču i Sarajevu, a kako je pojasnila Filipović-Kulenović, nakon toga će eksperti te svi koji su vezani za teme kroz radionice, definirati problem te pokušati naći zajedničko rješenje bazirano na zajedničkim iskustvima Beča i Sarajeva i definirati eventualno neki zajednički projekt.

- Tema 'Smart city' ima veliku perspektivu u Sarajevu, jer ni Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, jedinice lokalne samouprave nisu usvojili strategiju i zasigurno znam da će ova konferencija i iskustva koja se čuju biti korištena kao prvi koraci za kreiranje naše domaće 'Smart city' strategije - izjavila je za Fenu Filipović-Kulenović.

Na skupu je istaknuto da su 'Pametni gradovi' industrija 21. stoljeća, a razvoj korisnih rješenja na osnovu realnih podataka iz gradskog života novi je potencijal globalne komercijalizacije.

"Smart city" vodeći je indikator uspješnog razvoja gradske sredine i njegovog  stanovništva u svim aspektima, pa ne treba čuditi brilijantan rezultat Beča u posljednjih devet godina.

Prema pojedinim statistikama, do 2050. godine čak 70 posto populacije živjet će u gradovima, što jasno upućuje na zaključak kako gradovi moraju postati što održiviji i samodostatni kako bi pružili kvalitetan život svojim građanima.

Tarik Hamzić je kazao da postoji nekoliko globalnih trendova koji su doveli do toga da se govori o "Smart city" strategijama a jedan od njih je i digitalizacija, te da je u ovom trenutku osam milijardi uređaja povezano na internet, a do 2030. godine će ih biti hiljadu milijardi.

U okviru konferencije će biti govora i o energetskoj efikasnosti - saniranju fasada,  saobraćaj sa fokusom saobraćaja u mirovanju i biciklistički saobraćaj, te drugim temama.

Najveći dio sadržaja dvodnevne konferencije, koju organizira Grad Beč, Grad Sarajevo i Ured Grada Beča u inostranstvu Eurocomm-PR Sarajevo, prati veliki broj zainteresiranih putem internet i mobilne aplikacije.

Podijelite ovaj članak!