[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/11\/orka-natjecanje-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/11\/100x73\/orka-natjecanje-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/11\/orka-natjecanje-1.jpg","size":"488.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Plivači 'Orke' osvojili sedam medalja na mitingu u Zagrebu

Na 47. međunarodnom plivačkom mitingu "Mladost 2019", koji je završen u nedjelju, 10. studenoga u Zagrebu, nastupio je i Klub vodenih sportova "Orka" iz Mostara te osvojio sedam medalja.

Riječ o jednom od najjačih plivačkih mitinga u ovom dijelu Europe, na kome je sudjelovalo 485 plivača iz Češke, Austrije, BiH, Italije, Slovenije i Hrvatske, a mostarski klub predstavljali su plivači Ahmed Stupac, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković, Dino Jelin, Đani Morić, Danis Harmandić, Teodora Stanković, Nika Vrljić, Lana Pudar, Elena Zovko i Amina Kajtaz, dok su treneri u pratnji plivača bili  Alena Ćemalović i Deni Mandić, priopćeno je iz kluba "Orka".

Iz mostarskog kluba navode kako su rezultati koje su na ovom mitingu postigli plivači "Orke" zaista odlični te su jasan pokazatelj kvalitetnog rada stručnog stožera na čelu s glavnom trenericom Ćemalović.

Djevojčica od 13 godina Lana Pudar čak je 12 puta pomjerala granice državnih rekorda za djevojčice uzrasta do 14 i do 16 godina, a sve je to ostvarila plivajući četiri discipline i to 50 m, 100 m i 200 m delfin, kao i 200 m leđno.

Osvojila je pet medalja od kojih četiri zlatne i jednu srebrnu medalju u apsolutnoj konkurenciji, kao i pehar za najbolju plivačicu mitinga do 14 godina.

Amina Kajtaz postavila je apsolutni rekord Bosne i Hercegovine u disciplini 200 m delfin u vremenu 02:10.36, čime je još jednom potvrdila da je u dobroj formi pred reprezentativne nastupe koji je očekuju u narednom periodu.

Elena Zovko, Teodora Stanković, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković i Đani Morić uspjeli su se plasirati u finalne utrke i isplivati svoja najbolja vremena u većini disciplina koje su plivali, dok je ostali dio ekipe odlično plivao u kvalifikacijama, ali zbog veoma jake konkurencije nisu se uspjeli plasirati u finalne utrke.

Elena Zovko je osvojila brončanu medalju u disciplini 400 m slobodno, Teodora Stanković je također osvojila brončanu medalju u disciplini 100 m mješovito,  dok su se Kerim Sadiković i Bakir Hadžimahović morali zadovoljiti četvrtim mjestima.

Iz "Orke" javljaju kako će ovaj mladi i uspješni sportski kolektiv iz Mostara imati svoje predstavnike i na Europskom seniorskom prvenstvu na 25 metarskim bazenima, koje će se održati u škotskom u Glagowu u periodu od 4. do 8. prosinca ove godine.

Glavni trener reprezentacije Bosne i Hercegovine na ovom prvenstvu bit će trenerica "Orke" Alena Ćemalović, a mostarsko plivanje predstavljat će Amina Kajtaz kao najbolje rangirana plivačica iz BiH.

U narednom periodu mostarska "Orka" nastupit će na nekoliko međunarodnih mitinga, a zavjesu na plivačka natjecanja u 2019. godini trebali bi spustiti na Otvorenom prvenstvu BiH, koje će se održati krajem ove godine, stoji u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!