[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/andrej-plenkovic-2020.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/100x73\/andrej-plenkovic-2020.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/andrej-plenkovic-2020.jpg","size":"53.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Plenković prosvjedovao Sassoliju, zastupnici željeli izazvati incident

 Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u srijedu prosvjed predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju zbog privatnog posjeta četvero talijanskih socijalističkih zastupnika zelenoj granici Hrvatske i BiH, za koje je rekao da su željeli izazvati incident, priopćeno je iz vlade.

Četvero zastupnika članovi su kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Kako je priopćeno, Plenković je u razgovoru putem video veze naglasio kako je "cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske", uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija, prenosi Hina.

Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Već je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio da je posjet grupe talijanskih europarlamentaraca i novinara koji su iz Hrvatske pokušali doći do granice s BiH 30. siječnja izvan graničnog prijelaza još jedna u nizu provokacija na račun hrvatske policije.

Plenković je upoznao predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu. 

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti je to odobrio Europski parlament. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje između Europskog parlamenta i Hrvatske, što je Plenković također potvrdio, dodaje se u priopćenju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!