[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/l-d15885b0cec1d2fa024d2e5fc3e219c0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/100x73\/l-d15885b0cec1d2fa024d2e5fc3e219c0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/03\/l-d15885b0cec1d2fa024d2e5fc3e219c0.jpg","size":"45.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Plenković pozdravio Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u nedjelju navečer odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta kojom je promijenjen Izborni zakon BiH, istaknuvši da je time osiguran "politički opstanak" bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i legitimnu zastupljenost u Domu naroda i Vladi Federacije BiH", napisao je na Twitteru hrvatski premijer.

"Poslije izbora potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu BiH. I danas ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda", dodao je Plenković.

Plenković je objavio na Twitteru i kako je razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem te da mu je čestitao na izbornim rezultatima.

"HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH", napisao je Plenković.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!