[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/l-59d5f7febbad7ff52e1005a5be2f7282.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/100x73\/l-59d5f7febbad7ff52e1005a5be2f7282.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/23\/l-59d5f7febbad7ff52e1005a5be2f7282.jpg","size":"66.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Plenković: Hrvatske će regije do 2030. dosegnuti prosjek razvoja zemalja EU

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je Gospiću, gdje mu je uručena povelja počasnog građanina Ličko-senjske županije, rekao da će do 2030. godine, zahvaljujući politici regionalnog razvoja i kohezije EU, hrvatske regije doći na razinu prosjeka razvoja zemalja Europske unije.

Govoreći na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Ličko-senjske županije o razvijnim iskoracima te županije, Plenković je rekao da je ona u procesu decentralizacije u zadnje tri godine postala funkcionalno snažnija, svoj je fiskalni kapacitet osnažila sa 78 posto, a, kako je rekao, snažna je i projektna suradnja županije i vlade.

Istaknuo je, između ostaloga, da je sredstvima državnog proračuna u pandemijskoj krizu u toj županiji spašeno 5.000 radnih mjesta kod 1.144 poslodavaca.

Plenković je  izrazio i suosjećanje s ukrajinskim narodom i poštovanje i simpatije prema Ukrajini, te se nakon svečane sjednice fotografirao s nekoliko desetaka ukrajinskih izbjeglica smještenih u Korenici, a koji su se u program uključili glazbenom točkom iz svoje kulturne baštine.

Veleposlanik Ukrajine u RH Vasyl Kirilič zahvalio se Hrvatskoj i Ličko- senjskoj županiji što su ovdje Ukrajinci koji su morali napustiti svoju domovinu primljeni „na domaćinski način“.

Za podizanje digniteta hrvatskih branitelja županijsko javno priznanja dobio je   potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. On je u govoru zahvale Dan županije čestitao svim stanovnicima i rekao:

„Ovo priznanje doživljavam i kao zahvalu za podršku projektima, uz potporu Vlade RH. Nastavit ćemo ih, kako izgradnju  memorijalnih centara Domovinskog rata i veteranskih centara, a u perspektivi su i ustanove za stalni boravak hrvatskih branitelja koji su u potrebi“, rekao je Medved i najavio gradnju takve ustanove i u Ličko- senjskoj županiji, prenosi Hina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!