[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/19\/l-f053299ec9fe4e28273a737793f4d227.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/19\/100x73\/l-f053299ec9fe4e28273a737793f4d227.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/07\/19\/l-f053299ec9fe4e28273a737793f4d227.jpg","size":"55.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da posjet srbijanskog predsjednika ne može biti privatni jer je to "stvar koja ima svoje političke implikacije" i da će do njega doći kada bude trenutak, nakon što je Aleksandar Vučić želio privatno posjetiti Jasenovac ali mu je to odbijeno, piše Hina.

- Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez formalne najave što smatramo da treba prethoditi za svaki posjet, pogotovo ovog karaktera. Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatni posjet. To je stvar koja ima svoje političke implikacije - rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je kako za to "nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna", poručivši da se o tome može govoriti kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti.

Reakciju iz Beograda nazvao je "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i dužnosnika nego i medija, a za Hrvatsku je rekao da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi zaraditi političke bodove na ovoj temi. 

- Kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa ni u Hrvatskoj. Mi smo u ovom trenutku smatrali da nam takav posjet ne odgovara - istaknuo je Plenković.

Vučić je nešto ranije u ponedjeljak rekao da prošle i ove godine tri puta sa Zagrebom nije uspio dogovoriti posjet Jasenovcu, jednom 2021. i dvaput 2022. te da su mu stigle odbijenice "zbog unutarnjopolitičke situacije" te obrazloženje da "posjet nije dobrodošao".

Srbijanski je predsjednik poručio da je, kad god iz Zagreba stigne potvrda da može posjetiti Jasenovac, spreman odgoditi  sve obveze jer "nema tog posjeta na svijetu" koji mu može biti važniji od posjeta jasenovačkom stratištu.

Jutarnji list u nedjelju je prenio, pozivajući se na izvore u hrvatskoj vladi, da je Vučić planirao privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, no hrvatske vlasti nisu mu odobrile.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da time prekršen protokol jer posjet nije pravilno iskomuniciran.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!