[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/extinctions-africa-austrailia-namerica-madagascar.gif","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/100x73\/extinctions-africa-austrailia-namerica-madagascar.gif","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/26\/extinctions-africa-austrailia-namerica-madagascar.gif","size":"7.59","dimensions":{"width":441,"height":452}}]
Život / Nauka i tehnologija

Planeta je na vrhuncu masovnog izumiranja raznih životinjskih i biljnih vrsta

Koliko god bili napredni, uvijek unazađujemo jedan vrlo bitan segment naših života - a to je priroda koja nas okružuje. Obzirom da se priroda doslovno zbog našeg načina života "raspada", potrebna je borba na više različitih frontova kako bi opstali - i bilje i životnje, ali i mi sa njima zajedno.

Uzmimo kao primjer, da bi se spriječilo izumiranje lavova i polarnih medvjeda, ali i uništavanje šuma i drugih prirodnih staništa, potreban je mukotrpan i zahtjevan višenamjenski plan kojim će se "zaštiti sigurnosna mreža" svijeta prirode, piše u časopisu Science. 

Zoolog Piero Visconti, koji je jedan od autora teksta, je kazao "nije dovoljno imatisamo ambiciozan cilj borbe protiv izumiranja vrsta ako nemamo jednako ambiciozan cilj za ekosustave i genetsku raznolikost". Vesconti je inače naučnik Međunarodnog instituta za primjenjeju analizu u Beču.

Ovaj članak je potpisalo čak 60 stručnjaka iz cijeloga svijeta, uoči sastanka na vrhu o bioraznolikosti, naziva "COP15", koji se trebao održati, ali je, kao i mnoge druge bitne teme, sjednice, sastanci odgođen zbog pandemije koronavirusa. Sasatank se trebao održati u Kini. 

Važno je naglasiti kako su svi dosadašnji planovi propali.

Kako većina naučnika smatra, planet se nalazi na vrhuncu izumiranja, jer različite vrste nestaju alaramntih sto do hiljadu puta brže od normalne stope.

UN-ov naučni panel je saopćio zastrašujuće činjenice. Naime, u izvještaju od prošle godine, upozorio je da je čak oko milion vrta suočeno sa izumirenjem, uglavnog zbgo gubitka staništa i prekomjerne eksploaticije i lova, a za što su direktno odogvorni ljudi.

Vjerovali ili ne, prošle godine je svakih šest sekundi unište površina prašuma veličune fudbalskog terena odnosno ukupno 38.000 kvadratnih metara, pokazali su satelitski podaci. Gotovo svake godine, za određenom oscijalijom, bude isti podatak.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) je objavila da su populacije pojedinih vrsta životinja, ptica i riba, te određene vrste biljaka smanjile za gotovo nevjerovatnih 70% od 1970. godine. 

 

Kako je kazala jedna od autorica, Yunne Jai Shin, "svi dokazi upućuju na to da je 2030. krajnji i ključni rok za definiranje ambicioznih i stvarnih ciljeva."

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!