[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-5a59bfd423e08146c922edfc66cb2402.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/100x73\/l-5a59bfd423e08146c922edfc66cb2402.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/22\/l-5a59bfd423e08146c922edfc66cb2402.jpg","size":"91.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Plakalo: Građanima nada za bolje sutra, politikama u BiH veće obaveze od sinoć

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je danas da je sinoćnja odluka Evropskog vijeća o početku pregovora sa BiH nada građanima Bosne i Hercegovine za bolje sutra.

- Prije svega ovo je zaista jedan veliki iskorak i napredak Bosne i Hercegovine, i možda još uvijek mnogi nisu svjesni važnosti same sinoćnje odluke kojom je na Evropskom vijeću dato zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, i njeno pridruživanje ostatku zemalja iz regiona - kazao je Plakalo za Fenu.

Tako je, naglasio je, prekinuta samoizolacija Bosne i Hercegovine, koja jedina uz Kosovo, nije imala otvoren pregovarački proces.

- Stoga čestitam svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini početak pregovora sa Evropskom unijom, ali i zahvaljujem čelnicima Evropskih institucija - predsjednici komisije Von Der Leyen, predsjedniku Evropskog Vijeća Charlesu Michelu, kao i svim onim državama članicama Evropskog vijeća i njihovim predstavnicima koji su glasali za ovakvu odluku i lobirali za Bosnu i Hercegovinu, od nesebičnog zalaganja Hrvatske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Italije, Grčke, Češke i lidera tih zemalja koji su pristustvovali jučerašnjem zasjedanju Evropskog vijeća - kazao je Plakalo.

On je također istakao kako napredak koji je učinjen na putu prema EU od strane politika i institucija u Bosni i Hercegovini ne smije biti minimiziran i da to treba priznati i prepoznati, kao i čestitati, te da sve drugačije ne bi bilo korektno.

Ali isto tako treba naglasiti da to nije niti približno onaj tempo koji bi trebao biti. Međutim, uzimajući u obzir kompleksne političke odnose, način donošenja odluka, ustavno uređenje i različite stavove unutar Bosne i Hercegovine, to je upravo i jedan od razloga nedostatka bržeg implementiranja EU procesa i usvajanja zakona.

Plakalo je istakao da je sinoćnja odluka nada građanima Bosne i Hercegovine za bolje sutra, a politikama u Bosni i Hercegovini i političkim predstavnicima veća obaveza već od sinoć.

- Važno je da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo, da je politička odluka o početku pregovora donešena u korist Bosne i Hercegovine. Ali, naravno, da bi se došlo do donošenja i usvajanja pregovaračkog okvira, faze screening, tzv.skeniranja, a zatim i otvaranja pregovaračkih poglavlja, potrebno je uložiti dodatne napore u ispunjavanju 14 prioriteta i onih osam tačaka koje su izvedene i postavljene prilikom sticanja uslovnog statusa kandidata u decembru 2022. godine. To je već dio koji je na Bosni i Hercegovini, te je sada više nego ikada krucijalno i bez imalo izgovora potrebno nastaviti sa usvajanjem zakona i ispunjavanjem zahtjeva koji su pred Bosnom i Hercegovinom da bi se što prije započelo sa otvaranjem poglavlja. To su već sada tehnički procesi nakon ove važne političke odluke koju je donjelo Evropsko vijeće - kaže Plakalo.

Naglašava da se od Evropske unije više ne može očekivati bilo kakvo popuštanje.

- Zna se šta se treba raditi i šta se traži. Vrijeme je da svi unutar Bosne i Hercegovine, od pozicije, opozicije, medija, organizacija, naroda i svih građana, budu ujedinjeni kada su u pitanju daljnji koraci Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu unutar Evropske unije, ispunjavanju obaveza i zahtjeva koji su postavljeni, usvajanju zakona, i predanosti pregovaračkom procesu, otvaranju poglavlja, pregovaranju, i zatvaranju istih, a sve to sada čeka Bosnu i Hercegovinu. Pravi posao tek predstoji - rekao je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo za Fenu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!