[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/dsc-0339.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/100x73\/dsc-0339.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/21\/dsc-0339.jpg","size":"645.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Pionirska dolina' uspješna na putu ka punopravnom članstvu u EAZA-i

Rekreativno - zabavni centar "Pionirska dolina" i zoo vrt uspješni su na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarija (EAZA). Potvrđeno je to na EAZA konferenciji koja se od 18. septembra do danas održava u Atini, u Grčkoj.

Kandidatski status u tu prestižnu asocijaciju "Pionirska dolina" stekla je ranije, a da bi postala njen punopravni član potrebno je da ispuni određene uslove, standarde i da svojom ponudom i uslovima držanja životinja u zoološkom vrtu u potpunosti zadovolji sve evropske propise i kriterije.

Da "Pionirska dolina" uspješno u skladu sa mogućnostima ispunjava postavljene zadatke koje realizira uz nadzor dodijeljenog mentora složili su se iz rukovodstva te asocijacije, nakon prezentiranih rezultata rada i pojekata ovog zoo vrta u proteklom periodu, a koje je na konferenciji predstavio rukovodilac "Pionirske doline" Vedad Škapur.

On je početkom sedmice otputovao na EAZ-konferenciju u Atinu s ciljem da 830 učesnika iz 55 zemalja, predstavnika brojnih zooloških vrtova iz Evrope upozna o rezultatima i projektima koje je jedini bh. zoo vrt ovakve vrste realizirao i ostvario u proteklom periodu.

S konferencije Škapur se vraća s pozitivnim ocjenama dosadašnjeg razvoja i standardizacije "Pionirske doline". 

Pozitivne ocjena za "Pionirsku dolinu" od Evropske asocijacije na ovosedmičnoj konferenciji u Atini obradovale su rukovodstvo preduzeća "Park" u čijem sastavu i djeluje ovaj rekreativno-zabavni centar. Po riječima direktora Alena Ramića usljed ograničene finansijske podrške institucija, uloženi su maksimalni napori da "Pionirska doline" ne posustane na svom putu razvoja i da se približava svojoj evropskoj porodici.

Ponosni su na činjenicu da su to predstavnici EAZA-e prepoznali i podržali, te da će i u budućnosti biti uz "Pionirsku dolinu" i zoološki vrt.

Rukovodstvo "Parka" i RZC "Pionirska dolina" nada se i da će značaj ovih rezultata prepoznati i nadležne institucije iz BiH, te da će u budućnosti omogućiti adekvatnu podršku ovom zoološkom vrtu, jer sada slijedi vrlo naporan i predan rad u ostvarivanju svih postavljenih ciljeva, s krajnjim, a to je punopravno članstvo u Evropsku asocijaciju zooloških vrtova i akvarija, saopćeno je iz KJKP "Park".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!