[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/controlcarwithphone.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/100x73\/controlcarwithphone.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/26\/controlcarwithphone.jpg","size":"103.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Pametni telefoni kao zamjena ključevima za automobile?

Među brojne stvari koje su pametni telefoni poslali u penziju ili gurnuli u stranu, odnosno u drugi ili čak treći plan kao što su MP3 playera, digitalnih aparata, GPS uređaja i bankovnih kartica, a uskoro bi mogli dodati još jedan sa kojim se gotovo pa svakodnevno služimo - ključeve za automobil. Iako se tehnologija za otključavanje auotmobila uveliko razvila i koristi, ona je bazirana na NFC-u, što znači da telefon moramo prisloniti uz vozilo da bi ga otključali, ali zahvaljujući jednoj drugoj tehnologiji UWB, automobil će se telefonom moći otključati iz daljine, kao što to radimo sa ključevima. 

Novi modeli Appelovih telefona dolaze sa tom tehnologijom, te su nedavno iz BMW-a objavili kako će upravo UWB koristiti na svojim nadolazećim električnim automobilima iz serije iX. Princip, na osnovu kojeg radi UWB najbolje je opisan u Wierdu, a nazvali su ga bluetoothom na steroidima, dok ga Apple naziva unutrašnji GPS. To je u suštini radio tehnologija kratkog dometa koja će omogućiti bežičnu komunikaciju sa drugim uređajima. 

Naravno, Apple nije jedina kompanija koja će uključivati podrškju UWB-a, nedavno je i Samsung najavio seriju Galaxy S21 u kojoj će također biti implementirana takva tehnologija, a još rije toga i Xiaomi u seriji Mi10. Ovo se sve čini kao početa, kao pionirski projekt koji će tek kasnije, vjerovatno, u potpunosti zaživjeti i podići UWB na jedan novi nivo. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!