[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/ozonski-omotac.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/ozonski-omotac.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/ozonski-omotac.jpg","size":"48.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Ozonski omotač nastavlja da se oporavlja

Ozonska rupa nastavlja da se smanjuje, a omotač da se oporavlja i to dovodi do promjena u atmosferskoj cirkulaciji – kretanju vazduha i vjetrova.

Koristeći satelitske podatke i uz klimatske simulacije, grupa naučnika sa Univerziteta u Kolorado Bolderu utvrdili su da je promjena pravca strujanja vjetrova povezana sa oporavkom ozonskog omotača.

Smanjivanje ozonske rupe je najvećim dijelom zasluga Protokola iz Montreala iz 1987. godine kada je zabranjeno korištenje supstanci koje uništavaju ozon.

Prije 2000-ih, pojas vazdušnih struja na srednjoj visini iznad južne hemisfere sve se više pomjerao prema Južnom polu. Takođe, Hedlijeva struja, koja stvara povoljne okeanske vjetrove, nosi kišonosne oblake u tropske krajeve i stvara uragane, sve se više širila.

Naučnici su otkrili da su se oba pomenuta trenda zaustavila i počela da se vraćaju nakon 2000. godine. Ta promjena ne bi mogla da se objasni nasumičnom "fluktuacijom klime" već je posljedica oporavljanja ozonskog omotača.

Spor oporavak

Promjena kretanja vazdušnih struja može da utiče na vremenske prilike promjenama u atmosferskoj temperaturi i količini kiše, što bi kao posljedicu moglo da ima promjenu temperature okeana i saliniteta.

Uprkos zabrani supstanci koje razgrađuju ozon, te hemikalije imaju veoma dug životni vijek u atmosferi, pa će pun oporavak omotača trajati još nekoliko decenija.

Osim toga, slojevi ozonskog omotača u nekim dijelovima atmosfere se oporavljaju različitim brzinama.

Iznad sjeverne hemisfere očekuje se da će se omotač do 2030. doći u stanje iz osamdesetih godina prošlog vijeka, dok će iznad južne hemisfere biti potrebno dvije decenije više za njegov oporavak.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!