[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-b4bb42f0d7df43b78582d288430411e0.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/100x73\/l-b4bb42f0d7df43b78582d288430411e0.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-b4bb42f0d7df43b78582d288430411e0.jpg","size":"116.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Ove godine pet predstava na Ljetnim večerima Studio Teatra u Zenici

Osmi međunarodni teatarski festival "Ljetne večeri Studio Teatra 2024", koji se održava na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici od 3. do 7. jula, predstavit će ukupno pet predstava.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji na kojoj je najavljen program istakao direktor ovog festivala, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nusmir Muharemović, prvi put će na ovom festivalu imati predstavu Narodnog pozorišta Mostar, ali i Exit teatra iz Zagreba.

Zagrepčani su im, podvukao je, bili uzor i kada su prije osam godina osnovali Studio Teatar te pokrenuli vlastiti festival na otvorenom.

- Prvi put ove godine imamo goste iz Mostara, iz NP Mostar, sa predstavom “Ne igraj na Engleze”. Oni, također, već 10 godina igraju ovu predstavu i, na neki način, to je njihova kultna predstava. Također, prvi put na našem festivalu, nakon osam godina, imamo tetar Exit iz Zagreba, koji dolazi sa predstavom “Pluća”. Kada govorimo o teatru Exit i Ljetnim noćima Exit tetra u Zagrebu, moramo reći da su oni nama na direktan način bili uzor da napravimo sve ovo - naše Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici. Tako da smo neizmjerno sretni da ćemo ove godine imati upravo i njih na našem festivalu - kazao je Muharemović.

Ovogodišnji festival 3. jula će u 21 sat otvoriti predstava “Sljedeći” u produkciji CKM-a Sarajevo, a sve četiri predstave za odrasle bit će održane u istom terminu.

Samo će predstava za djecu “Mjesečeva šuma” Kulturne scene Male stvari iz Trebinja, koja će biti prikazana 6. jula, početi u 20.30 sati. Dva sata prije te predstave bit će održana i Radionica za djecu.

Drugog dana festivala, 4. jula, predstavit će se Narodno pozorište Mostar sa komadom “Ne igraj na Engleze”; 5. jula na programu je predstava “Pluća” Exit teatra iz Zagreba, a festival će 7. jula tradicionalno zatvoriti kultna predstava u produkciji Studio Teatra Zenica “Državni lopov”.

- Nama je veliko zadovoljstvo da, sa ovog mjesta, osmi put najavimo Ljetne večeri Studio Tetara, koji će i ove godine imati međunarodni karakter te koji ima za cilj afirmaciju teatra, kulture i umjetnosti. Ali i da nam ovo ljeto u Zenici učini lijepim, kulturnim, finim te da nam od 3. do 7. jula izmami osmijehe na lica - kazao je kreativni direktor Festivala Mirza Begagić.

On je istakao kako su, kroz osam godina ove manifestacije, stalno rasli te da su na tom putu imali podršku publike, volontera, pokrovitelja i sponzora.

Jedan od pokrovitelja Festivala je i Federalno ministarstvo kulture i sporta, zatim Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica.

Pri realizaciji ovog festivala, podršku im pruža i BNP Zenica, koja im, osim opreme za produkciju, u slučaju kišnih večeri tokom festivala ustupi i svoju scenu za realizacijiu predstava.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!