[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/apple-metallic-logo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/100x73\/apple-metallic-logo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/apple-metallic-logo.jpg","size":"55.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Otkriven dio Appleovih planova do 2040. godine

Na internetu često možemo pročitati i razmišljanja analitičara o proizvodima na kojima velike kompanije rade ili o kojima razmišljaju, ali najčešće je riječ o planovima od maksimalno nekoliko narednih godina. Ipak, prošle sedmice je analitičar koji specijaliziran i samo prati Apple, Ming-Chi Kuo objavio svoja predviđanja koja uključuju period sve do 2040. godine.

Riječ je o planovima vezanim uz proširenu i virtualnu stvarnost koju Apple vidi kao vrlo važan dio njihove budućnosti, te će uložiti veliki novac u razvoj AR/VR tehnologija i proizvoda. Prema spomenutom analitičaru, u Appleu planiraju tri faze razvoja takvih proizvoda. 

Prva faza uključuje uređaj kao što je kaciga, koja će imati podršku za proširenu stvarnost i virutalnu stvarnost, te se njegovo predstavljanje očekuje sljedeće godine, a cijena bi trebala iznositi oko hiljadu dolara. Bit će opremljena Sonyjevim micro-OLED ekranima, te sa nekoliko optičkih modula, a Kuo kaže kako će ta kaciga biti "prijenosna", odnosno imat će nezavisni izvor snage i pohrane podataka. 

Nekoliko godina nakon rečenog, planirana je druga faza, te najranije 2025. godine možemo očekivati naočale sa podrškom za proširenu stvarnost, dok bi tokom idućih deset godina, između 2030. i 2040. godine, Apple trebao predstaviti revolucionarne kontaktne leće koje će također imati podršku za proširenu stvarnost. Možemo pretpostaviti, kako bi se unutar takvih leća prikazivali neki važni podaci i obavijesti, kakve danas pregledavamo na ekranima telefona i pametnih satova.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!