[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/bihac1111.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/100x73\/bihac1111.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/bihac1111.jpg","size":"423.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Osnaživanjem porodice kreira se okruženje poticajno za djecu

Na Međunarodni dan porodice Save the Children skrenuo je pažnju na važnost podrške porodici naglašavajući da nijednom roditelju nije lako, a posebno je teško roditeljima koji se moraju boriti da osiguraju osnovne egzistencijalne uvjete za svoju djecu.

U saopćenju za javnost navodi se da je Save the Children (radi osnaženja porodice) kreirao programe za rad s porodicama, koje provodi kroz rad dnevnih centara za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku te kutke za roditelje u osnovnim školama.

Ističu da u okviru rada dnevnih centara i roditeljskih kutaka rade s porodicama da bi osnažili roditeljske kompetencije u odgajanju djece, njihovom boljem razumijevanju dječjih potreba, te pružanju kvalitetne podrške djeci u uključivanju u obrazovni sistem, ujedno sprječavajući rano napuštanje obrazovanja.

Direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić kaže da je primjena programa podrške porodicama u školama i dnevnim centrima dosad pokazala izuzetne rezultate.

- Roditelji uključeni u program potvrdili su da im je ta vrsta podrške potrebna da bi se mogli nositi sa svakodnevnim izazovima roditeljstva. Roditelji su nam rekli da prvi put učestvuju u programu gdje im se ne nameću rješenja, već se oni osnažuju da bi sami bili agenti promjene u svojim domovima i lokalnim zajednicama - ističe ona.

Navodi se i to da je Save the Children program podrške porodicama uključio u više projekata.

Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu, mjesta su gdje ta djeca mogu dobiti potrebnu podršku i zaštitu (od toplog obroka i sigurnog mjesta za boravak, do pomoći u ostvarivanju osnovnih prava).

Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara: u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

U okviru napora sprječavanja ranog napuštanja školovanja, uz podršku Save the Children ove školske godine otvara se i 28 kutaka za roditelje u osnovnim školama u BiH.

Prethodno je Save the Children organizirao obuke za nastavnike i nastavnice za primjenu programa podrške porodici i direktni rad s roditeljima, te opremio kutke.

Kutak za roditelje je jedan od načina da se pokaže roditeljima da su dobrodošli i da škole brinu, ne samo o njihovoj djeci, već i o njima i njihovim potrebama - saopćeno je iz te nevladine organizacije.

Podijelite ovaj članak!