[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/05\/l-0bf36a30dfba6dd7aa441c8d2017ddc8.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/05\/100x73\/l-0bf36a30dfba6dd7aa441c8d2017ddc8.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/05\/l-0bf36a30dfba6dd7aa441c8d2017ddc8.png","size":"843.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Osmani: Epopeja OVK odredila je našu sudbinu kao naroda i kao države

U kosovskoj Skupštini danas je održana svečana sjednica u povodu 26. obljetnice smrti legendarnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adema Jasharija koja se na Kosovu obilježava u sklopu Epopeje OVK.

U napadu srbijanske vojske u ožujku 1998. godine na Prekazu ubijen je osnivač OVK-a Adem Jashari i 56 članova njegove obitelji. Srbijanske snage sigurnosti uz podršku tenkova i artiljerije likvidirale su ga u njegovoj kući u Prekazu, a među ubijenima bilo je 18 žena i 10 djece.

"Naš put je bio pun izazova, ali izašli smo kao pobjednici. Epopeja OVK odredila je našu sudbinu kao naroda i kao države. Danas država Kosovo počiva na plećima naših heroja, čija je hrabrost i žrtva oblikovala sudbinu naše države",  kazala je kosovska predsjednica Vjosa Osmani na svečanoj sjednici u Skupštini Kosova.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je kako je otpor obitelji Jashari iz Prekaza jedinstven sam po sebi, ali je i prirodni proizvod iste kulture pobune i branitelja dragovoljaca koji su se borili za zaštitu albanskih teritorija.

"U trenutku kada se činilo nemogućim otrgnuti se iz kandži zločinačkog režima Srbije, upornost Adema Jasharija i njegovih suboraca stvorila je uvjete za oslobođenje Kosova i proglašenje njegove neovisnosti nakon toga. Danas je u Republici Kosovo sloboda za koju se Adem Jashari borio do svoje smrti postala osnovna paradigma života i zakoni modernog društva", kazao je Kurti, prenose Reporteri.net.

"Epopeja OVK" je manifestacija koja se tradicionalno održava 5, 6. i 7. ožujka, u znak sjećanja na zapovjednika Adema Jasharija i 56 članova njegove obitelji koji su ubijeni u napadu srbijanskih specijalnih postrojbi.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!