[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/mirko-sarovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/mirko-sarovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/mirko-sarovic.jpg","size":"73.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/opozicija-rs.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/100x73\/opozicija-rs.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/19\/opozicija-rs.jpg","size":"82.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Opozicioni lideri iz RS-a protiv radikalizacije situacije

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da se opozicija u RS protivi svakoj aktivnosti koja dovodi u opasnost taj entitet i BiH. 

Nakon sastanka s predstavnicima drugih opozicionih stranaka iz RS-a Šarović je istakao da će podržati jedino legitimno prenošenje nadležnosti na entitetski nivo, a to je u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Jednostrane odluke koje bi prizivale rat su apsolutno neprihvatljive. Nasilje i bilo koja druge metode koja bi dovela u pitanje živote ljudi i prizivala haos za nas su potpuno neprihvatljive - poručio je Šarović.

Kao posebno indikativno izdvojio je stav Rusije da dejtonska struktura u BiH nema alternativu, kao i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog koje smatra da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik mora ozbiljno zamisliti.

Šarović je najavio mogućnost nastavka protesta u RS jer aktuelna vlast u RS nije ispunila nijedan od zahtjeva građana okupljenih na nedavnim protestima poput ostavki, procesuiranja zloupotreba u nabavkama tokom pandemije, te sprečavanja "medijskog mraka" u RS.

Predsjednik Partije demokratskog procesa Branislav Borenović naglasio je da su postigli dogovor da im je na prvom mjestu zaštiti interes RS i njenih građana unutar Dejtonskog sporazuma, te da nikakvo kockanje s interesima RS ne dolazi u obzir.

Dodao je da politika SNSD-a nije dobila ničiju podršku već samo dovodi RS u opasnost od izolacije, te istakao da oni ne žele biti kao Donbas, Južna Osetija ili Abhazija.  

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić poručio je da rata u BiH više neće biti jer ga oni neće dozvoliti, kao ni međunarodna zajednica koja je u BiH prisutna na sve načine, uključujući i vojno.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!