[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/27\/beograd-vino.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/27\/100x73\/beograd-vino.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/27\/beograd-vino.png","size":"893.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

"Open Balkans Wine Vision" će okupiti najbolje proizvođače vina i hrane u regiji

Beograd, 27. kolovoza 2022. (MIA)

Od 1. do 4. rujna Beograd će biti europska prijestolnica vina "Open Balkans Wine Vision" koju organiziraju vlade Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Open Balkans, koja će okupiti najbolje proizvođače vina i hrane u regiji.


Kako javlja dopisnik MIA-e iz Beograda, predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u današnjem obraćanju javnosti da će to biti veliki i fantastičan događaj kojem će nazočiti makedonski i albanski premijer Dimitar Kovačevski i Edi Rama, te ministri vanjskih poslova Turske i Mađarske.


- Pred nama su veliki dani i imamo veliku sesiju na Open Balkanu i fantastičnu manifestaciju Sajma vina i Sajma hrane (Open Balkans Wine Vision). Od 1. rujna ovdje će doći i premijer Dimitar Kovačevski i Edi Rama te ministarstva vanjskih poslova Turske i Mađarske i bit će to fantastična manifestacija, promocija Otvorenog Balkana i Srbije, Beograda i Skoplja i Tirane, našeg partnerstva. Ja ne mogu govoriti o našem jedinstvu, nego o našem zajedništvu, o zajedničkom pristupu gledanju u budućnost i svemu drugom, rekao je Vučić.

Premijer Kovačevski najavio je jučer da će na predstojećem Sajmu vina i hrane "Open Balkan" sudjelovati 42 makedonske vinarije i tri destilerije, a bit će predstavljeno 300 različitih vina.

- Sudjelovanje na ovom sajmu za domaće gospodarstvo znači veći izvoz, otkup i osiguranje novih tržišta za makedonska vina. Na skupu, čiji smo suorganizatori i sudomaćini, bit će kupaca iz EU, SAD-a, Kine i drugih zemalja Istoka, rekao je premijer.


Prema njegovim riječima, Sajam će biti prilika za povezivanje vinskih puteva Balkana, okupljanje najboljih vinarija i razgovor o razvoju potencijala vinske industrije, kao i mogućnosti nastupa na svjetskim tržištima.


Kako je danas objavio RTS, on je imao ekskluzivnu priliku da vidi kako teku završne pripreme za ovu manifestaciju koja će se održati na Beogradskom sajmu.


- Završne pripreme se obavljaju na Beogradskom sajmu gdje će se za nekoliko dana ukrstiti vinske ceste Balkana. Hala 1 izgleda kao zatvoreni vinograd s vinarijama iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Do sada je zakazano više od 220 izravnih susreta poslovnih ljudi iz cijelog svijeta, za koje je rezervirana cijela Hala 3, prenosi RTS u video prilogu.


– Ono što smo vidjeli, što se pokazalo zadnjih godina je da smo naučili raditi dosta dobra vina. Pokušajmo sada od vina napraviti dobar biznis, da pokažemo da ovo nije samo regija problema, da nije regija koja stvara probleme, nego regija koja stvara rješenja, koja stvara nove prilike, pred novim poslovnim prilikama za svoje građane, rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije (PKS).


U hali 4 nalazi se prava vinarija. Posjetitelji će moći vidjeti kako se vino proizvodi danas, ali i kako se proizvodilo nekada. Budući da dobro vino ide uz ukusnu hranu, odmah pokraj, u Hali 5, najeminentniji kuhari će tijekom cijelog dana demonstrirati umijeće spravljanja autohtonih jela od domaćih namirnica. Među njima je i poseban gost iznenađenja.


- Želimo pokazati što je bilo u prošlosti, što je naša sadašnjost, a što će biti budućnost. Mogu vam reći da sam prije dva dana imao prijatelje, goste iz Francuske, koji su mi rekli da je za njih ovo najljepši sajam, rekao je Stevan Rajta, direktor Udruženja vinara i vinogradara Srbije.


Naveo je da je riječ o vrlo velikom projektu koji zahtijeva velika financijska sredstva te da ga ne bi mogli napraviti bez pomoći države.


- PKS je organizirao i pozvao Falstaff, jedan od najvećih časopisa za promociju vina u Europi i svijetu. Tu je i Decanter. Riječ je o velikim poznavateljima vina koji će upoznati naše tvrtke i imati priliku, neki možda i prvi put, vidjeti neke nove sorte koje se ovdje rade, a time i završavaju na policama iu restoranima velikih gradova diljem Hrvatske. Svijet, svijet- to je ono što želimo zajedno i možemo zajedno, rekao je Čadež.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!