[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-3723a393f1829738ebce6ae1868fb9c5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/100x73\/l-3723a393f1829738ebce6ae1868fb9c5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-3723a393f1829738ebce6ae1868fb9c5.jpg","size":"111.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Održan sastanak povodom organiziranja radionice iz oblasti digitalne forenzike

 Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija sa saradnicima održao je sastanak s predstavnicima Ambasade Češke Republike u Bosni i Hercegovini Alešom Otmarom, ekonomskim savjetnikom i Ines Terzom, stručnim saradnikom.

Tema sastanka bila je održavanje dvodnevne radionice pod nazivom "Češka rješenja: Efikasna borba protiv kriminala pomoću AI, moderne biometrije i digitalne forenzike“ u organizaciji Ambasade Češke Republike u BiH za predstavnike državnih, entitetskih i kantonalnih institucija koji vrše analize pomoću navedenih tehnologija.

Stručnjaci iz Češke Republike će tokom trajanja radionice predstaviti revolucionarne aspekte korištenja najsavremenije biometrije i AI multimedijalnih istraživačkih platformi za efikasnu borbu protiv kriminala, kako u oblasti forenzike, tako i u oblasti vojnih, odbrambenih i policijskih operacija.

Uručen je i zvaničan poziv za učešće na radionici za predstavnike Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja koji se bave obavljanjem poslova i zadataka iz oblasti vještačenja kriminalnih djela vezano za informaciono-komunikacione tehnologije i obradu digitalnih dokaza i audio-zapisa.

Tokom sastanka predstavnicima Ambasade Češke Republike u BiH predstavljene su i zakonske nadležnosti Agencije, njena organizaciona struktura, najznačajniji rezultati i prepreke u radu.

Na kraju posjete sagovornici su izrazili očekivanja za uspješnu i efikasnu organizaciju spomenute radionice sa koje bi učesnici trebalo da ponesu nova saznanja, kvalitetna iskustva i pozitivne utiske s obzirom na to da je od 2015. godine pokrenuta razvojna saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i Ministarstva sigurnosti BiH, posebno u oblasti sajber sigurnosti i IT, saopćeno je iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!