[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/dostava-dronom.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/100x73\/dostava-dronom.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/dostava-dronom.jpg","size":"237.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Odrađena prva dostava paketa pomoću drona

Alphabetov (Google) Wing je postao prva kompanija u SAD-u koja je završila dostavu paketa pomoću drona, prenosi MSN. U gradiću Christiansburg koji je odabran kao Wingov testni teren, dvadeset i dvije tisuće stanovnika mogu normalno naručiti proizvode koje inače dostavlja FedEx, lijekove iz Walgreena i čokolade proizvedene u lokalnim poduzećima - sve navedeno će im stići dronom. 

Wing je inače "operirao" u dva australska gradića te u Helsinkiju. U izjavi kompanije stoji da je prva dostava dronom odrađena u petak popodne u Christianburgu te da je "popločala put za najnapredniju dostavu dronom u državi".

Jedna je obitelj koristila aplikaciju Wing za narudžbu lijeka, tableta Vitamina C, vode, maramica i dražeja za kašalj, stoji u izjavi. Također jedan je stariji stanovnik naručio rođendansku tortu za svoju suprugu. Iako je većina dostava odrađena FedExovim kamionom, posljednje je kilometre završio dron. 

Žuti i bijeli dronovi su nakrcani paketima u lokalnom operativnom centru nazvanom Nest (gnijezdo). Tamo zaposlenici Winga pakiraju pakete do težine od 1.3 kilograma, koji se mogu dostaviti unutar radijusa od deset kilometara.

Jednom kada stignu na odredište, dronovi ne slijeću. Umjesto toga, lebde iznad kuće i spuštaju paket kablom, prenosi Novi list. 

Ostale kompanije rade na tome da lansiraju slične usluge, a među prvima su Amazon, UPS i Uber Eats. Wing je bio prvi koji je uspio dobiti dozvole FAA-e, Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration). 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!