[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/16\/pile.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/16\/100x73\/pile.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/16\/pile.jpg","size":"80.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Od jutros blokiran uvoz stočne hrane iz Srbije, prijeti nam nestašica piletine

Od jutros je blokiran uvoz stočne hrane iz Srbije, a iz tešanjskog MADI-ja, najvećeg proizvođača piletine u regionu, apeluju da nam prijeti nestačica piletine ukoliko se problem hitno ne riješi.

-Zalihe nisu velike jer nije bilo realno, a nije bilo ni mogućnosti stvaranja zaliha. Tako to funkcioniše u BiH. Od jutros imamo ogroman problem jer naši kamioni ne mogu da prođu u Srbiju po hranu za piliće kod stočnih proizvođača sa kojima imamo ugovor u Srbiji i trenutno ne znamo šta će se desiti. Ako ne prođu, imaćemo ogroman problem i sve će doći u pitanje. Država mora obezbjediti frekvenciju elementarnih stvari koje obezbjeđuju hranu. Situacija je apsolutno alarmantna. Ako se ne pusti kamioni prema Srbiji ne znam do kada ćemo moći hraniti piliće i može se desiti kolaps, ne samo Madi-ja kao najvećeg proizvođača piletine u regiji nego i ostalih kolega iz ove branše – kaže za portal startbih.ba Maid Jabandžić, direktor društva ''MADI d.o.o''.

- Bitno je spomenuti da kamioni to voze rinfuzno i to je jedan od osnovnih razloga zašto nemamo zalihe. Objektivno nismo u mogućnosti da lagerujemo hranu za piliće. BiH ne može obezbjediti ni par procenata hrane za proizvdonju piletine i sve dolazi iz Srbije i Hrvatske. Izvoz još uvijek ide nekako. Nama je osnovno izvozno tržište Crne Gora, ali smo najviše oslonjeni na domaće tržište. U ovom momentu nam je najbitnije da odgovorimo potrebama domaćeg tržišta i da naši marketi ne osjete nestašicu, ali ako se ne riješi postoji velika mogućnost da će doći do kolapsa u snabdjevanju domaćih marketa. U ovom trenutku ne mogu reći koliko možemo izdržati u slučaju najgoreg scenarija jer je ovaj problem od jutros. Sigurno je da ne možemo dugo. Mi hranu uvozimo rasutu u silosima i kao takvu je ne možemo dugo lagerovati. Zbog nekih tehnoloških stvari ta hrana mora da bude relativno svježa pa se protok hrane ne smije zaustavljati. Problem je trenutno ogroman. Svi proizvođači u BiH uvoze stočnu hranu i u identičnoj smo poziciji – upozorava Jabandžić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!