[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/29\/covid-19-4908692-1920_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/29\/100x73\/covid-19-4908692-1920_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/29\/covid-19-4908692-1920_1.jpg","size":"65.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Očekuje se rast broja zaraženih u Sarajevu, poštujte mjere samoizolacije

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS kazala je da je tokom subote testirano 39 uzoraka od čega je 6 pozitivnih. 

"U samoizolaciji je 1.551 naš sugrađanin. U trenutku kada se utvrdi da je neko pozitivan prema zakonu se izriče mjera kućne izolacije i svih članova porodice", kazala je Pilav. 

Ona je rekla da se povećan broj tesiranja radi usljed povećane cirkulacije virusa u okruženju.

"Testiranje se vrši u odgovarajućem momentu uz praćenje svih simptoma i znakova, povišene temperature te drugih aktivnih i resporatornih simptoma. Apeliram na građanstvo da se ne radi o odbijanju testiranja. Doktrinarno nije potrebno raditi asimptomatsko testiranje", kazala je Pilav.

U KS ima sedam otvorenih klastera, postoje podaci o tim kontaktima i oni bi trebali biti u kontaktu sa ordinirajućim ljekarima.

"Povećava se broj oboljelih i mi to očekujemo u narednom periodu. Molimo za saradnju sa zdravstvenim službama"

Osamnaest putnika koji su se vratili iz Italije jutros su testirani i rezultati će biti u toku današnjeg dana.

"Oni su svi dobrog zdravstvenog stanja, afebrilni jer i tamo su bili u samoizolaciji", kazala je Pilav.

Kada je riječ o preminuloj ženi s llidže kojoj je nakon smrti potvrđen koronavirus, Pilav je kazala da Kantonalno tužilaštvo Sarajevo pokrenulo istragu tako da će svi podaci biti raspoloživi Kantonalnom tužilaštvu. 
 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!