[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-f5c27767a7c819c5528c72bc6b3cff4a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/100x73\/l-f5c27767a7c819c5528c72bc6b3cff4a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/28\/l-f5c27767a7c819c5528c72bc6b3cff4a.jpg","size":"119.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) u srijedu navečer je obustavilo pretragu terena, nakon 27 sati detaljnje potrage za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora čiji nestanak je prijavljen u utorak, kada je u Srbiji prvi put aktiviran međunarodni alarm "Amber Alert".

 

Pretraga je obustavljena nakon što svi dosadašnji rezultati i saznanja ukazuju da se djevojčica ne nalazi na pretraženom području površine od oko 10 četvornih kilometara, priopćio je MUP.

Policija, dodaje se, "nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti" o nestanku djevojčice.

Od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, uključujući i Žandarmeriju s psima tragačima. Angažirani su helikopteri, dronovi s termovizijskim kamerama, Gorska služba spašavanja, lovci, vatrogasci i volonteri.

Srbija je u utorak navečer prvi put aktivirala alarm "Amber Alert" u potrazi za djevojčicom i SMS poruku "Pronađi me" na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama tri mobilna operatera.

Sustav "Amber Alert", koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima, kada policija procijeni da bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece. Srbija je u svibnju usvojila takozvani Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sustava, uspostavljenog u listopadu prošle godine.

Lokani mještani strahuju da je netko djevojčicu možda oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu, pa policija zbog toga provjerava sva vozila na nekoliko punktova postavljenih na tom području.

Usvajanjem tzv. Tijaninog zakona srbijansko pravosuđe je, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža kaznena djela počinjena nad malodobnim osobama. Donošenje zakona je inicirao Igor Jurić, čija je petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije "Tijana Jurić" peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.

Sustav "Amber Alert" uspostavljen je u Sjedinjenim Državama nakon što je djevojčica Amber Rene Hagerman kidnapirana, silovana i kasnije nađena ubijena 1996. godine, prenosi Hina.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!