[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/20\/l-34b4eddbb24295fbf452daa3e30545fd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/20\/100x73\/l-34b4eddbb24295fbf452daa3e30545fd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/02\/20\/l-34b4eddbb24295fbf452daa3e30545fd.jpg","size":"80.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Obuljen Koržinek: Danijel Dragojević ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi

Hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti pjesnika Danijela Dragojevića, koji je, kako je istaknula, ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi, a njegov opus zauzeo središnje mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji.

 

Danijel Dragojević, istaknula je, otišao je nekoliko dana nakon 90. rođendana, "tiho i nenametljivo, bez glasa, baš kao što je samozatajno i u dubokoj privatnosti vodio svoj bogat, nadaren i iznimno apartan umjetnički i duhovni život".

Unatoč želji da kroz javni život kroči nevidljiv i nezamijećen, Dragojević je ostavio dubok trag u hrvatskoj kulturi i kao urednik brojnih emisija o poeziji i kao pjesnik jedinstvenog opusa, dodala je.

"Svoju javnu šutnju pretočio je u samosvojan, stilski jedinstven, žanrovski hibridan, katkad teško proničan pjesnički iskaz u kojemu se nerijetko sljubljuje nespojivo", istaknula je Obuljen Koržinek u povodu smrti pjesnika, esejista, proznoga pisca, scenarista i radijskog urednika.

Još nije izgrađen metajezik kojim bi se njegovo djelo opisalo ili protumačilo. Ostaje nam jedino čitati ga intuitivno, s povjerenjem, hrabro kročeći u nezamislive nove svjetove koje je stvarao, dodala je.

Napomenuvši da je Dragojević dobitnik brojnih nagrada i priznanja, koje je svojim dosljednim izborom redom odbijao prihvatiti, Obuljen Koržinek ističe da je njegovo umjetničko djelo, kada je jednom objavljeno i pušteno u javni život, postajalo podložno sudu stručne kritike i ocjeni širokoga čitateljstva.

"Kritika ga je cijenila, a čitatelji voljeli. Po nepodijeljenom sudu kritike, pjesnički opus Danijela Dragojevića jačinom svoga značaja i dalekosežnošću svoga utjecaja zauzima središnje mjesto u suvremenoj hrvatskoj poeziji, istodobno pritom ostajući nepopustljivo izdvojen i beskompromisno svoj. Od Danijela Dragojevića opraštamo se sa zahvalnošću i poštovanjem, baštineći neprocjenjivo vrijedan opus kojim je obogatio hrvatsku književnost", istaknula je hrvatska ministrica kulture i medija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!