[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/16\/halal-tourism-standard.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/16\/100x73\/halal-tourism-standard.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/16\/halal-tourism-standard.jpg","size":"393.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Objavljen svjetski Halal standard za turizam SMIIC/OIC 9:2019

Početkom 2020. godine, Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC) objavio je novoizrađeni Halal standard za turističke usluge - OIC/SMIIC 9:2019, Halal Tourism Services – General Requirements.

Taj standard će omogućiti ujednačavanje zahtjeva u oblasti halal turizma i ugostiteljstva na svjetskom niovu. 

Standard sadrži zahtjeve i daje smjernice za upravljanje turističkim objektima, proizvodima i uslugama za turiste, smještajnim prostorijama, turističkim paketima, turističkim vodičima i drugim uslugama i sadržajima kao što su ugostiteljstvo, restorani i itd. Pored toga, standard pruža smjernice organizacijama u pogledu odgovornosti uprave te zahtjeva za osoblje koje je uključeno u implementaciju propisa.

Nosilac aktivnosti za izradu Halal standarda za turističke usluge OIC/SMIIC 9 povjerena je  Agenciji za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te agencije.

Jedan od referentnih dokumenata za izradu standarda bio je Vodič za halal certificiranje turističko-ugosteljskih objekata koji se primjenjuje na području djelovanja te agencije još od 2010. godine.

O kvaliteti izrađenog standarda govore mnogobrojne pohvale koje je Agencija dobila od SMIIC-a i njegovih članica.

U svojstvu predstavnika Bosne i Hercegovine, Agencija za certificiranje halal kvalitete od osnivanja SMIIC-a aktivno učestvuje u radu različitih tehničkih komiteta (TC) Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC).

Nadležnost tehničkih komiteta je izrada i usvajanje halal standarda iz oblasti za koje su imenovani. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!