[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/spectrum.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/100x73\/spectrum.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/spectrum.jpg","size":"64.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Objavljen prvi trailer za bh. film o autizmu 'Spectrum'

Od mladog režisera Alberta Ramija, a kao diplomski film producenta Tarika Biče, početkom maja pred bh. publiku stiže kratkometražni igrani film "Spectrum".

Riječ je o jedinstvenom filmu o odnosu oca i autističnog dječaka čiji napori da se uklopi oslikavaju realne izazove autistične zajednice. Glavne uloge u filmu ostvarili su Leon Rauković, Emir Fejzić, Matea Mavrak i Arma Tanović Branković.

Film je narativno vođen glasom lika psihoterapeutkinje koji gledaocima približava ideju da je sasvim uredu biti drugačiji. Također, film stavlja fokus na filmske elemente koji Luku, glavnog lika dječaka, čine super-herojem.

"Spectrum" je prožet specijalnim efektima, intenzivnim i bogatim zvukom i dinamičnom montažom koja se poigrava sa percepcijom gledatelja i filmskim vremenom. Tako je omogućen dvostruki pogled na isto zbivanje, što čini targetiranom publikom populaciju svih uzrasta. Film je narativom o ocu i sinu na svojevrstan način prilagođen starijoj, a i mlađoj publici.

Cilj filma je povećati razumijevanje obrazovnih radnika, donosilaca odluka i šire javnosti o prirodi i obimu socijalne isključenosti kod djece što podrazumijeva podizanje svijesti  o autizmu kroz oblast filmske umjetnosti, te podizanje društvene svijesti o problemima sa kojima se susreću osobe s autizmom i članovi njihovih porodica. "Spectrum" je inovativan, zabavan i društveno odgovoran te je kreiran uz  intezivan rad sa psihoterapeutima, stručnjacima iz oblasti autizma, kreativnim članovima ekipe, te intervjue i razgovore sa djecom i roditeljima autistične djece. 

To će ostvarenje premijerno biti prikazano početkom maja u Sarajevu, nakon čega će nastaviti sa distribucijom. Tačni datumi prikazivanja i sve aktivnosti u vezi s filmom uskoro će biti dostupni na web stranici www.spectrumshort.com, saopćeno je iz Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta (ASU) u Sarajevu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!