[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/191014-6372-lusser.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/100x73\/191014-6372-lusser.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/15\/191014-6372-lusser.jpg","size":"503.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Obilazak Beča u električnom fijakeru

Bečlije se u okviru aktuelne ofanzive bečkog preduzeća za snabdijevanje energijom Wien Energie mogu upoznati sa svim mogućnostima električne mobilnosti. Pored mnogobrojnih događaja i informacija imaju priliku da se provozaju i u električnom fijakeru.

Električni fijaker, kojeg pokreće zelena energija s javnih punionica, će ići na turneju po cijeloj Austriji. Fijaker može razviti brzinu do 25km/h i s jednim punjenjem, ovisno od opterećenja, preći relaciju od 45 do 120 kilometara. U njega se smjesti do osam putnika, a ukoliko se spusti vanjska temperatura tu je i grijanje u sjedištima.

- Do 2020. godine će grad Beč staviti u upotrebu do 1.000 električnih punionica s isključivo zelenom energijom - izjavila članica bečke gradske vlade za zaštitu okoliša Ulli Sima.

U fokusu trenutne ofanzive su sve prednosti i posljedice električne mobilnosti, koje se prije svega odražavaju na klimatske promjene u austrijskoj prijestolnici.

Beč je tako zahvaljujući intenzivnim naporima uspostavio najniži stepen CO2-emisija u Austriji.

Jedna od poruka ofanzive jeste da se korištenjem električnog automobila uštede do tri četvrtine štetnih emisija u poređenju s korištenjem običnog automobila - saopćeno je iz Eurocommpr Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!