[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-4577b9ec093aeb7e70dacdbaf599c00e.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/100x73\/l-4577b9ec093aeb7e70dacdbaf599c00e.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/29\/l-4577b9ec093aeb7e70dacdbaf599c00e.jpeg","size":"107.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću

U prostorijama Razvojne banke FBiH danas je potpisan ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH.

Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada Terminala. Potpisivanjem tog ugovora, Terminali Federacije BiH pokazuju predanost modernizaciji i usklađivanju s europskim standardima, što je od vitalnog značaja za energetsku sigurnost i stabilnost regije.

Projekat rekonstrukcije obuhvata aktivnosti pripreme gradilišta, sanacije i rekonstrukcije rezervoara, zamjenu postojećeg vodovoda i opreme te implementaciju novih tehnoloških i protupožarnih cjevovoda. Također, planirana je i obnova trafostanice, instalacija napojnih kablova, rekonstrukcija zgrade, radionica i spremišta, što će osigurati poboljšanu operativnost i sigurnost objekta.

Predsjednik Uprave Terminala Federacije Hermedin Zornić je istakao važnost tog projekta u kontekstu dugoročne strategije razvoja energetskog sektora, te da taj korak omogućava kontinuitet investicija i doprinosi ispunjenju obaveza prema zakonodavstvu EU i energetskoj zajednici.

 - Potpisivanjem ovog kreditnog aranžmana Razvojna  banka FBiH je stvorila uvjete Terminalima Federacije da nastave realizaciju projekta Bihać i da kroz dinamiku  naših planiranih investicionih ulaganja, sukladno zakonu o naftnim derivatima i Direktive Vijeća EU te ugovoru sa Energetskom zajednicom, ispunimo sve ono što je predviđeno i u datim rokovima osposobimo terminal u svakom smislu, tehničko- tehnološkom, građevinskom, instrumentacijskom, protivpožarnom sustavu - naveo je Zornić.

Da nije bilo ovog kreditnog aranžmana, kako je dodao, došli bi u poziciju da ne mogu potpisati ugovor o početku izvođenja radova sa najpovoljnijim ponuđačem, bez obzira što je projekat i sa tehničke strane bio spreman, odnosno završen i javni natječaj, te odabran najpovoljniji izvođač.

- Veliko hvala Upravi Razvojne banke FBiH, posebno v.d. predsjedniku Uprave Razvojne banke FBiH Borislavu Trlinu koji je shvatio zajedno sa Vladom Federacije BiH koji je značaj ovog projekta, koji je u ove tri godine u jednom hitnom postupku urađen na način kako smo sustigli sve ono što nam je Direktiva Vijeća EU naložila, a to je da naftni terminali moraju imati obavezujuće rezerve nafte i naftnih derivata za pridruživanje Evropskoj uniji - dodao je Zornić. 

Naglasio je da je sretan što u ovakvom aranžmanu i ambijentu dobivaju priliku da ne zaustavljamo proces koji je dobio na važnosti izgradnjom trećeg od četiri terminala u Federaciji, a to je Terminal tečnih derivata u Bihaću. 

Ugovor su potpisali v.d. predsjednika Uprave Razvojne Banke FBiH Borislav Trlin, predsjednik Uprave Terminali Federacije Hermedin Zornić i  član Uprave Terminali Federacije Slaven Zeljko. 

Potpisivanje ugovora je rezultat uspješne saradnje između Razvojne banke FBiH i Terminala Federacije, a v.d. predsjednika Urave Borislav Trlin izrazio je zadovoljstvo što je banka pružila podršku ovom projektu od ključnog značaja za energetsku infrastrukturu Federacije Bosne i Hercegovine.

Taj događaj označava početak novog poglavlja u razvoju energetskih kapaciteta Federacije Bosne i Hercegovine, čime se stvaraju stabilni temelji za budući ekonomski rast i prosperitet regije, saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!