[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/printscreen.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/100x73\/printscreen.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/25\/printscreen.png","size":"823.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Novo otkriće na Antarktiku, postoji život i nekoliko kilometara ispod leda

Nekoliko kilometara ispod Južnog okeana ledenog kontinenta, naučnici su se odlučili spustiti nakon čega su ostali zatečeni – prije svega, pronašli su hidrotermalne otvore kroz koje izbija vrela voda.

Na tom području su otkrili i nekoliko vrsta koje nisu poznate od ranije, kao što je albino hobotnica ili jednistveni rakovi, te određene, kako je već naglašeno nove, ali čudne vrste morskih zvijezda.

U časopisu PloS Biology, u kojem se i nalaze njihova otkrića, ukazano je na novu „shemu života“ u kojoj te vrste žive od bakterija koje proizvode  ventilacione otvore, a ne od biljaka koje predstavljaju standardni model življenja.

Mark Schrope, nekadašnji okeanograf je to pojasnio kako „ovi otvori su mjetsa u morskome dnu na kojima imate puno vulkanskih i geoloških aktivnosti“, te dalje govori „imate toplotu ispod morskoga dna, a malo vode se spušta u stijene i ponralazi prazna mjesta za proticanje unazad“.

Schrope dalje dodaje kako je „voda zagrijana na više od sto stepeni i zbog tog puta kroz stijene ispod nje, voda je ispunjena mineralima i hemikalijama“. Pojašnjenje koje nudi, dodatno potrkijepljuje objašnjenjem kako „neke od tih hemikalija mogu stvoriti ove ogromne formacije koje su otvor, oni ih nazivaju dimnjacima, a u vodi postoje hemikalije koje su u stanju da održe život", prenosi express.co.uk

Prema otkrićima, najupečatljivije su bile horde rakova, koje su nazvane jeti rakovi, jer imaju dlakave grudi i ruke, a na kojima uzgajaju bakterije.

Naučnici koji su učestvovali u istraživanji su bili oduševljeni otkrićem ovih vrsta životinja koje opstaju uz pomoć hemikalija, a ne sunčeve svjetlosti. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!