[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/inovatori-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/100x73\/inovatori-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/22\/inovatori-1.jpg","size":"370.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Novi uspjeh bh. inovatora na 'Međunarodnoj izložbi inovacija' u Zagrebu

Nakon zlatnih medalja osvojenih prošlog mjeseca na izložbama u Istanbulu i Skoplju, tuzlanski inovatori Zehrudin Osmanović i Faik Berberović okitili su se zlatom i na "17. međunarodnoj izložbi inovacija" održanoj u Zagrebu, priopćili su organizatori u ponedjeljak.

Osmanović je nagrađen za izum "Uklanjanje taloga koksnog plina iz koksnih baterija", a Berberović za "Ventil bez vijka za mjerač krvnog pritiska".

Ovu inovaciju Berberović je predstavio po prvi put, a na prethodnim izložbama zlatne medalje je dobio za "Piramidalni rasplinjač ugljene prašine".

Za razliku od postojećih tlakomjera kod kojih čovjek podešava ventil, što može prouzrokovati manju ili veću grešku u mjerenju i očitavanju pritiska, predložena inovacija osim upumpavanja i ispumpavanja, koje čini korisnik, sve radi automatski, dakle bez greške, stoji u priopćenju.

Srebrnu medalju dobila je mlada sarajevska inovatorica i magistrica bioloških nauka Nađa Zubčević za "Antibakterijsku dasku za toaletnu šolju", a o vrijednosti inovacije govori i podatak da ova preklopna daska uništava 99,8 posto bakterija koje se mogu naći na šoljama, posebno na daskama na koje sjeda korisnik.

Najveći interes izazvala je inovacija "Voćna smjesa za otapanje glutena" autora Borke Babalja iz Trebinja, koja je dobila brončanu medalju.

Po brojnim upitima znatiželjnika moglo bi se reći da se i ne zna da velik broj ljudi boluje od glutenske bolesti te da glutena najviše ima u hrani koju najčešće upotrebljavamo poput kruha, tjestenine, keksa, odnosno u žitaricama.

Brončanu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za "Ručni uređaj za punjenje vreća" koji omogućuje brzo punjenje vreća, sanduka i drugih posuda rastresitim materijalima poput pijeska, šljunka, žitarica i drugih.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!