[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/tan2020-3-25-16524508-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/100x73\/tan2020-3-25-16524508-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/tan2020-3-25-16524508-1.jpg","size":"85.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Novi smrtni slučaj u Srbiji, gradovi za sada neće ići u karantenu

U poslijepodnevnim satima u Srbiji je preminula još jedna osoba od posljedica zaraze novim kornoavirusom (covid-19), izvijestila je ravnateljica Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.

Jovanović je rekla da je riječ o osobi staroj 48 godina, koja je preminula u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Prethodne noće još dvije osobe su preminule, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva izazvanih virusom covid-19 u Srbiji sada sedam.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 73 novozaraženih, čime je broj ukupno oboljelih porastao na 457, priopćeno je na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera srbijanske vlade.

Od nova 73 potvrđena slučaja 43 osobe su hospitalizirane.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je kako u borbi protiv epidemije još nema potrebe za stavljanjem cijelih gradova u karantenu, ali ne isključuje ni tu opciju ako građani ne budu odgovorni.

"Vidjet ćemo još hoćemo li provoditi neke najteže mjere, na primjer, stavljanje u karantenu cijelog grada, kao što su radili Kinezi. Nama to nije potrebno u ovom trenutku, mi još nismo u tom scenariju. Ali, ako ljudi ne shvaćaju da smo svi bitni činioci toga, od prvog do posljednjeg, onda će i taj scenarij morati stupiti na snagu", upozorio je Tiodorović.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović, govoreći o načinu prijenosa koronavirusa, istaknuo je kako odjeću osoba zaraženih koronavirusom ne treba posebno tretirati već oprati na uobičajen način.

Po njegovim riječima, virus je relativno slab u vanjskoj sredini je moguća kontaminacija odjevnih predmeta i kose.

"Ali se virus tako ne može direktno prenijeti, uglavnom zahtjeva dodatnu kontaminaciju ruku, pa da pređe na sluznice oči, nosa i usta. Osoba se može zaraziti ukoliko svježe kontaminiranu površinu s odjeće dotakne rukama ili ako, na primjer, kontaminiranom rukavicom protrlja oko što je čest put prijenosa virusa kod zdravstvenih radnika u slučaju da se ne poštuju pravila oblačenja zaštitne opreme", rekao je Stevanović te dodao kako u realnim okolnostima ne postoji velika šansa infekcije preko odjeće.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!