[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/30\/nrp-covid-1yr-16x9-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/30\/100x73\/nrp-covid-1yr-16x9-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/30\/nrp-covid-1yr-16x9-1.jpg","size":"67.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

NOVI PODACI IZ BRITANIJE: Delta soj u nekim slučajevima probija zaštitu i kod revakcinisanih

U Velikoj Britaniji do sada je registrovano ukupno 117 smrtnih slučajeva od Delta varijante korona virusa. Među njima je bilo 50 onih koji su primili obje doze vakcine što je podsjetnik da nijedna vakcina nije savršena. Među preminulim nijedna potpuno vakcinisana osoba mlađa od 50 godina nije preminula, a stopa smrtnosti je 0,13% pokazali su najnoviji podaci Public Health England.

Podsjećamo da se u Britaniji imunizacija odvijala uglavnom vakcinama AstraZeneca and Pfizer.

Istraživanje je pokazalo da dvije doze pomenutih vakcine daju visoku zaštitu od razvijanja težih simptoma kod osoba koje su oboljele od Delta soja. U procentima je to kod Pfizera 88%, a kod AstraZenece 60%.

Međutim, rizik od smrti od COVID-19 nakon potpune vakcinacije ovisi o dobi ljudi. Što je osoba starija, veća je vjerovatnoća da će umrijeti od infekcije ako se ona probije kroz zaštitu koju daju cjepiva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!