[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/17\/1706-novalic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/17\/100x73\/1706-novalic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/17\/1706-novalic-markica.jpg","size":"348.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Novalić: Trajno ćemo pomagati obilježavanje godišnjica genocida (VIDEO)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je danas da će Vlada FBiH trajno pomagati organizaciju obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, kao i da će ostati potpora održivom povratku u tom dijelu BiH. 

- Sve to moramo uraditi da se genocid ne bi zaboravio, jer upravo obilježavanje spriječava da se tako nešto ponovo desi. Moramo pružiti ruku povratnicima u Srebrenici - istakao je Novalić nakon četvrtog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida, a koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Istakao je da je Vlada FBiH izuzetno angažirana u organizaciju obilježavanja, posebno Federalna uprava policije, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalna uprava civilne zaštite i drugi te da pored materijalne i finansijske, pružaju svaku drugu vrstu podrške.

- Haški sud je presudio da se u Srebrenici desio genocid i mi ćemo to obilježavati zauvijek. Doći će dan kad više nećemo imati posmrtnih ostataka i to će prerasti u dan obilježavanja genocida u Srebrenici - poručio je premijer Novalić.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdija Fejzić kazao je da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopano 6.610 žrtava a da će ovog 11. jula biti klanjana dženaza za 27 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka.

- Sastanak je održan u Sarajevu kako bi se pokazalo da Srebrenica i sve žrtve nisu zabravljene - istakao je Fejzić te zahvalio Vladi FBiH jer je svake godine pomagala obilježavanje i materijalno i finansijski.

Fejzić je naveo da su na sastanku razmatrali izvještaje o provedenim pripremama, istaknuvši da se sve odvija prema planiram aktivnostima te da je usaglašen program obilježavanja, koji uključuje dženazu i ukop žrtava te vjerski program.  

Također, osvrnuo se i na drugi najbitniji događaj 11. jula, a to je Marš mira "Nezuk - Potočari" na kojem se ove godine očekuje više od 5.000 učesnika.  

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!