[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/10\/l-01a9ee9ca20678c8bca3464ecc141218.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/10\/100x73\/l-01a9ee9ca20678c8bca3464ecc141218.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/10\/l-01a9ee9ca20678c8bca3464ecc141218.jpg","size":"45.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nova perspektiva u liječenju i istraživanju raka

Austrijska studija na čelu sa Medicinskim univerzitetom u Beču (MedUni Wien) je pokazala da metastaze mozga kod pacijenata oboljelih od raka dojke mogu djelimično ili čak potpuno da se povuku zahvaljujući novoj klasi aktivnih sastojaka.



Riječ je o hemijskoj kombinaciji antitijela i kemoterapije, koja prema dosadašnjim saznanjima, otvara potpuno novu perspektivu u onkološkim istraživanjima i ciljanoj terapiji. Rezultati studije objavljeni su u vodećem časopisu Nature Medicine i smatraju se revolucionarnim u liječenju metastaza mozga kao komplikacije karcinoma.

Studija je obuhvatila 14 žena i jednog muškarca sa HER-2 pozitivnim karcinomom dojke i metastazama na mozgu koji su bili zbrinuti na Odjeljenju za onkologiju Medicinskog univerziteta u Beču i Općoj bolnici Beč. Austrijski istraživački tim prvi put je ispitao aktivnu supstancu trastuzumab-deruxtecan (T-Dxd) u slučajevima u kojima se rak dojke širi na mozak.

Kod 73,3 posto pacijenata metastaze su se smanjile, a kod dva od 15 pacijenata nisu više bile uočljive na snimanju. Pored ovog izuzetno pozitivnog rezultata, istraživači su ustanovili i dobru podnošljivost. Tokom perioda liječenja, ni funkcija mozga ni kvalitet života učesnika nisu se pogoršali.

Sa više od 5.000 novih slučajeva godišnje, rak dojke je najčešći rak kod žena u Austriji. Sa udjelom manjim od jedan posto, tumor može zahvatiti i muškarce. Podaci pokazuju da 15 posto oboljelih pati od HER-2 pozitivnog karcinoma dojke. Kod ovog agresivnog tipa tumora na tumorskim ćelijama postoji povećan broj posebnih proteina (receptora) HER-2 koji tjeraju ćeliju raka da se podijeli. U do 50 posto pacijenata s metastatskim HER-2 pozitivnim karcinomom dojke, tumor se širi na mozak.

U 2021. godini Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je T-Dxd za liječenje HER-2 pozitivinog karcinoma dojke koji se ne može operisati ili koji je metastazirao. Do sada nije bilo poznato da li nova supstanca može biti efikasna u liječenju metastaza mozga, saopćeno je iz Eurocoma PR Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!