[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/no.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/no.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/no.jpg","size":"304.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nobelova nagrada za hemiju dodijeljena za razvoj litijum-jonskih baterija

Nobelova nagrada za hemiju za 2019. godinu dodijeljena je trojici naučnika za razvoj litijum-jonskih baterija.

Nagradu su dobili  John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino, prenosi AP.

"Litijum-jonske baterije donijele su revoluciju u našim životima i koriste se u od mobilnih telefona do laptopa i električnih automobila", naveo je Nobelov komitet u obrazloženju.

Svojim radom, navodi Komitet, ovogodišnji laureati za hemiju postavili su temelje bežičnog i društva bez fosilnog goriva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!