[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/ssw40-bacac-granata.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/100x73\/ssw40-bacac-granata.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/20\/ssw40-bacac-granata.jpg","size":"105.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Njemačka predstavila novi automatski bacač granata

Na ovogodišnjem industrijskom sajmu Eurosatory, na kojem međunarodne kompanije mogu izložiti svoje oružje i druge odbrambene proizvode.

Njemačka kompanija Rheinmetall predstavila je svoj novi automatski bacač granata nazvan Squad Support Weapon 40 (SSW40).

Iako SSW40 izgleda kao komad oružja kojeg koriste terminatori u istoimenoj holivudskoj franšizi, Rheinmetallovo oružje zapravo privlači pažnju svojom sposobnošću ispaljivanja streljiva kalibra 40 mm, koje bi malim vojnim jedinicama moglo ponuditi veliku vatrenu moć u relativno kompaktnom paketu.

Prema saopštenju za javnost Rheinmetalla, SSW40 je prvi svjetski automatski bacač granata sa spremnikom koji se koristi s ramena.

Portal The War Zone piše da bi moglo biti, iako nije razjašnjeno u spomenutom saopštenju, da je SSW40 prvi po tome što je potpuno automatski ili poluautomatski te što je njegov način korištenja poput tradicionalnijeg vatrenog oružja.

Iz Rheinmetalla tvrde da su rukovanje, ergonomija i specifikacije SSW40 inspirisani jurišnim puškama, što se i odražava na dizajnu i izgledu tog oružja.

Rheinmetall također promoviše SSW40-ov sistem za smanjenje trzanja i samoregulaciju trzanja kao značajan faktor u njegovoj sposobnosti ispaljivanja svih dostupnih 40 mm streljiva niske brzine, povrh onoga što Rheinmetall tvrdi da je njegova najnovija porodica 40 mm streljiva srednje brzine.

Nova porodica 40 milimetarskog streljiva uključuje visoko eksplozivne vrste streljiva, streljiva koje se aktivira u zraku i protutenkovske vrste streljiva, kao i nesmrtonosna punjenja, uključujući suzavac itd...

- Novo streljivo ima značajno povećanu brzinu i ravnu putanju, što omogućuje brže gađanje ciljeva i povećava učinkovit domet sistema na 900 metara. U kombinaciji sa širokim spektrom Rheinmetallovog 40 mm streljiva niske i srednje brzine, vojnik postiže neviđenu fleksibilnost i učinkovitost na bojnom polju budućnosti -  stoji u saopštenju.

Što se tiče slučajeva borbene upotrebe, Rheinmetall tvrdi da bi SSW40 mogao pružiti konkurentnu vatrenu moć na svim terenima i asimetričnim konfliktnim scenarijima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!