[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/06\/nissan.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/06\/100x73\/nissan.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/06\/nissan.jpg","size":"292.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Nissanovo vozilo autonomno prešlo rekordnih 370 kilometara


Nissanov automobil bez vozača uspio je u Velikoj Britaniji voziti 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vrijeme dok u automobilskoj industriji traje utrka u razvoju autonomnih vozila.

Britanija pokušava primamiti tvrtke koje razvijaju autonomna vozila, nadajući se da će osigurati svoj dio kolača u toj industriji za koju se procjenjuje da će 2035. vrijediti 1,2 bilijarde dolara.

Nissanov električni automobil LEAF je uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku vozio uz "normalna" vozila po državnim cestama.

Oko 370 kilometara dugo putovanje započelo je u europskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Cranfieldu, na jugu Engleske. Put je završio u tvornici u Sunderlandu, na sjeveroistoku države.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!