[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-9b251d139d8f9f817151be4fe61b507b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/100x73\/l-9b251d139d8f9f817151be4fe61b507b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-9b251d139d8f9f817151be4fe61b507b.jpg","size":"60.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Nikšić: U svemu vidimo podjele i lične interese, uskoro ćemo morati doći do rješenja

U okviru otvaranja Energetskog samita u Neumu, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je kako se danas jedan značajan dio Bosne i Hercegovine nije odazvao pozivu u Neum gdje bi trebali razgovarati i doći do zajedničkih rješenja s ljudima koji imaju iskustvo.

On je istaknuo da je BiH složena zemlja po svom ustavno-pravnom uređenju, a naročito po političkoj situaciji.

- Nijedna tema ovdje, poput ove koja bi trebala biti isključivo stručna tema, ne može pobjeći od politizacije. U svemu vidimo podjele i lične interese. Vlada FBiH je svjesna izazova, obećanja i onoga što smo preuzeli kao obvezu, prema međunarodnoj zajednici, ali i prema građanima. Učinit ćemo sve da probamo doći do ovih zakona na državnoj razini – rekao je Nikšić.

On napominje kako je obveza federalne vlasti da riješi zakone koji proizađu iz državnih zakona, ali je naglasio da se neće moći čekati u nedogled kada će se to dogoditi na državnoj razini.

- Posebno zakon o Južnoj interkonekciji gdje smo našli način da to ispolitiziramo i postavljamo uvjete – dodao je premijer Federacije.

Nikšić kaže kako će uskoro morati doći do nužnih rješenja za BiH i građane, a kako bi osigurali da BiH ima još jedan izvor prirodnog plina.

- Da ne ovisimo samo o jednom izvoru te da osiguramo tržišnu utakmicu koja će omogućiti stabilniju opskrbu plinom i mogućnost da naši građani ne razmišljaju da će ih netko na bilo koji način uvjetovati. Kada uspijemo doći do rješenja s partnerima, siguran sam da će od toga najviše koristi imati građani cijele BiH, bez obzira na to što ovdje jedan značajan dio njih nije prisutan – zaključio je Nikšić.

Na kraju je zahvalio partnerima iz međunarodne zajednice koji su, kako je rekao, pokazali koliko su dobri prijatelji i partneri te koliko dobro žele Bosni i Hercegovini.

Reilly: Energetska revolucija je moguća

Britanski veleposlanik u BiH Julian Reilly kaže kako je samit u Neumu sjajna prilika da se promoviraju energetske politike koje od Bosne i Hercegovine mogu napraviti izvoznika zelene energije u Europi.

- Istraživanje koje je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje da općine i lokalne zajednice mogu iskoristiti vlastiti potencijal energije iz obnovljivih energija, privući investicije i postati energetski nezavisni. Potrebne su nam usmjerene politike na svim razinama vlasti koje će podržati obnovljivu energiju iz svih izvora – naglasio je veleposlanik.

Reilly je dodao da će implementacija tri energetska zakona na razini Federacije, na primjer, ubrzati razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije.

- Energetska tranzicija je ključna i energetska revolucija je moguća – ističe on.

Sahakyan: BiH je načinila konkretne korake

BiH je načinila konkretne korake u ovom području, smatra vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

- Nadamo se da će ih biti još. Važno je podržati i ubrzati ove napore. Vrlo je važno da se postignu ciljevi održivog razvoja UN-a koji nas podsjećaju da je glavni energetski izazov u predstojećem desetljeću da se omogući pristup cjenovno pristupačnoj održivoj energiji i njegovo održivo korištenje – istaknula je ona.

Napominje da UNDP, zajedno s partnerima, podržava BiH više od desetljeća u ispunjavanju svojih klimatskih obveza i prelasku na klimatski neutralno poslovanje i ekonomiju.

- To nije lak zadatak ni za mnoge razvijene zemlje. Potrebno je uložiti dosta napora, kako razvojnih partnera, tako i državne vlasti da bi ta tranzicija bila provedena – zaključila je Sahakyan.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!